Tőzsde - Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Gazdaság, 2019.06.12

Mérsékelt veszteségben zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék szerdán, miután szerte a világban rontotta a hangulatot, hogy az Egyesült Államok és Kína újra keményebb hangnemet ütött meg kereskedelmi vitájukban.

A londoni FTSE-100 mutató 0,40 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,36 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,62 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,69 százalékkal, Madridban pedig 0,45 százalékkal estek az irányadó tőzsdemutatók. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,30 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,32 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,39 százalékkal csökkent.

Donald Trump amerikai elnök kedden megvédte a vámok alkalmazását, mondván, az kereskedelmi stratégiájának része. A kínai kormány erre azt ígérte, hogy kemény választ ad, ha Washington továbbra is élezi a kereskedelmi feszültségeket.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója és Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke szerdán egy frankfurti konferencián arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi viszály, csakúgy mint Egyesült Államoknak az Európával és más ipari országokkal való vitája mindenkit hátrányosan érint és a helyzet tovább romolhat.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,17 százalékos, az S&P 500-as index 0,24 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,48 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára zuhan annak nyomán, hogy az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) az amerikai olajtartalékok növekedéséről számolt be, illetve rontotta a globális olajkereslet idén várható növekedési ütemét.

Az EIA szokásos heti jelentése szerint az Egyesült Államok kereskedelmi olajtartalékai 2,2 millió hordóval nőttek, miközben elemzők 481 ezer hordós csökkenésre számítottak. Az ügynökség havi jelentésében napi 160 ezer hordóval, 1,22 millió hordóra mérsékelte a globális kereslet várható növekedési ütemét, míg az amerikai nyersolajkitermelés várható szintjét napi 140 ezer hordóval, 12,32 millió hordóra vitte le.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,49 százalékos mínuszban, 60,74 dolláron, míg a júliusi szállítású WTI 3,06 százalékos veszteségben, 51,64 dolláron forgott délután háromnegyed hatkor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára augusztusi szállításra 0,54 százalékkal 1338,54 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1315 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,12 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!