Tőzsde - Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2021.01.15

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken, mivel a gazdasági fellendülést övező aggodalmak háttérbe szorították a Joe Biden megválasztott amerikai elnök gazdaságösztönző csomagtervéhez főzött reményeket.

A londoni FTSE 100 index 0,97 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,44 százalékos, a párizsi CAC-40 index 1,22 százalékos, a milánói FTSE MIB 1,13 százalékos, a madridi IBEX pedig 1,69 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,00 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,96 százalékkal csökkent, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,15 százalékkal esett.

A koronavírus-járvány terjedését akadályozó újabb szigorú korlátozások, a politikai bizonytalanságok és a Kínában újra fellángoló járvány megfordította a pozitív hangulatot, amely azután alakult ki, hogy Joe Biden csütörtök este ismertette 1900 milliárd dollár értékű csomagtervét. Ha elfogadja a kongresszus, szeptemberig hosszabbítják meg a március közepéig futó szövetségi munkanélküliségi segélyek fizetését, illetve a nélkülöző amerikaiak 1400 dollárt kapnak készpénzben. Egyes elemzői vélemények szerint azonban félő, hogy adóemelésre lesz szükség a masszív gazdaságösztönző program végrehajtásához.

Európán belül Olaszországban belpolitikai vihar alakult ki, miután Matteo Renzi volt kormányfő még szerdán kiléptette pártját Giuseppe Conte koalíciós kormányából, amely így elveszítette szenátusi többségét. Conte ellenáll a lemondását sürgető felszólításoknak, és megpróbál új kormányt alakítani.

A Mark Rutte kormányfő vezette holland koalíciós kormány viszont pénteken lemondott a hónapok óta nagy port kavaró családtámogatási botrány miatt. Rutte és miniszterei március 17-ig, a parlamenti választások napjáig ügyvivői minőségben látják el feladataikat.

Németországban pénteken megkezdődött a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kétnapos kongresszusa, amelyen a hivatalos napirend szerint megválasztják a CDU új elnökét, aki egyben ősztől Angela Merkel utóda lehet a kancellári székben. A napirend ellenére azonban aligha valószínű, hogy már szombaton döntés születik a pártelnöki, illetve a kancellárjelölti tisztség betöltéséről.

A legnagyobb európai vállalatok közül a nap vesztese a Siemens német ipari konglomerátum, amelynek árfolyama 6,3 százalékkal esett arra a hírre, hogy amerikai riválisa, a General Electric beperelte az Egyesült Államokban arra hivatkozva, hogy egyik leányvállalata ellopott kereskedelmi titkokat használt fel egy szerződés megszerzéséhez.

A Carrefour francia kiskereskedelmi lánc újabb 2,9 százalékot veszített értékéből, miután a francia kormány kifogást emelt a kanadai Alimentation Couche-Tard által tett átvételi ajánlat ellen.

Az Aveva brit szoftvergyártó viszont majdnem 7 százalékkal drágult a kedvező gyorsjelentés közzététele után.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,47 százalékos, az S&P 500-as index 0,50 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,46 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

A márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,30 százalékos mínuszban, 55,12 dolláron, a februári szállítású WTI pedig 2,22 százalékos veszteségben, 52,38 dolláron forgott fél hat után.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,97 százalékkal, 1828,51 dollárra, a februári szállítású aranyé pedig 1,53 százalékkal, 1823,10 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2098 dollárt adtak, 0,48 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz. Az euró árfolyama napi minimumán, 1,2083 dolláron ötheti mélyponton is járt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!