Tőzsde - Emelkedéssel nyithat Európa

Gazdaság, 2021.07.22

A globálisan kedvező hangulatban emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék csütörtökön.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 10 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 36 ponttal, a párizsi CAC-40 index 23 ponttal, a milánói FTSE MIB pedig 70 ponttal emelkedhet a nyitásban.

A befektetők az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának döntéseit várják, ezeket kora délután hirdetik ki. Az euróövezeti jegybank két hete hagyta jóvá új monetáris politikai stratégiáját, amelyben új, 2 százalékos szimmetrikus inflációs célt jelölt ki. A kormányzótanács csütörtökön tartja első olyan rendes monetáris politikai ülését, amelyen az új stratégiát alkalmazza. A tanácskozás egyik fő témája az új inflációs cél és annak lehetséges monetáris politikai hatásai, és a befektetők már a friss előretekintő útmutatásra várnak.

Eközben gőzerővel halad a gyorsjelentési szezon, a befektetők árgus szemmel figyelik az eredményeket, hogy felmérjék a koronavírus-járványnak az európai gazdaságra gyakorolt hatását. A nagyvállalatok közül csütörtökön teszi közzé második negyedéves beszámolóját az Unilever, a Valeo, a Publicis, az ABB, a Roche, a Centrica és a Mulberry.

A hét elején még világvége hangulat uralkodott a tőzsdéken, hétfőn súlyos, 2 százalékot meghaladó mínuszokban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek, amivel az utóbbi kilenc hónap legrosszabb napját tudhatják maguk mögött. A befektetőket nagyon megijesztette, hogy szerte a világban, így Európában és az Egyesült Államokban is, megint meredeken nő az új koronavírussal fertőzöttek száma a delta mutáció szélsebes terjedése miatt, ami a szigorú korlátozások visszavezetéséhez és így a világgazdaság lendületének megtöréséhez vezethet. A befektetők igyekeztek szabadulni a kockázatos eszközöktől, és a biztonságos menedékként szolgáló eszközökbe, például kötvényekbe csoportosították át a felszabaduló tőkét. Ez a részvényárfolyamok zuhanását okozta, és kedden öthónapos mélypontra nyomta le az irányadó 10 éves amerikai államkötvényhozamot.

A hangulat szerdára teljes egészében megfordult, és az előző napi enyhe emelkedés után erős pluszokban zárt Európa. London 1,70 százalékos, Frankfurt 1,36 százalékos, Párizs 1,85 százalékos, Madrid 2,50 százalékos, Milánó pedig 2,36 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,65 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,61 százalékkal kúszott feljebb. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 1,78 százalékkal emelkedett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,83 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,82 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,92 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A határidős indexek enyhe emelkedést valószínűsítenek a csütörtöki nyitásra.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben emelkedtek a vezető indexek csütörtökön. Tokió ünnepnap miatt zárva tart, de Sydney-ben 0,84 százalékos, Sanghajban 0,29 százalékos, Sencsenben pedig 0,21 százalékos, Szöulban 0,91 százalékos, Hongkongban pedig 1,84 százalékos pluszban állt az irányadó tőzsdeindex közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,10 százalékos pluszban, 678,84 ponton állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökkent az ázsiai kereskedésben.

A szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,26 százalékos mínuszban, 72,04 dolláron, a WTI pedig 0,18 százalékos veszteségben, 70,17 dolláron forgott csütörtök reggel nyolc órakor.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,27 százalékkal, 1798,47 dollárra emelkedett, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,23 százalékkal, 1799,30 dollárra esett a New York-i árupiacon.

Az euró 1,1795 dolláron forgott a nemzetközi bankközi devizapiacon, 0,03 százalékkal erősödött az előző napi záráshoz képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!