Tőzsde - Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok

Gazdaság, 2019.08.14

Mérsékelt emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok szerdán az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek enyhülésének köszönhetően.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 21 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 23 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 19 ponttal emelkedhet a nyitásban.

Az utóbbi napok borúlátó befektetői hangulatát megkönnyebbülés követte, miután az amerikai kormány kedden bejelentette, hogy mégsem sújt pótvámmal bizonyos kínai importtermékeket, egy sor másik árucikk esetében pedig szeptember 1-jéről december 15-ére halasztja a 10 százalékos pótlólagos vámtarifa kivetését. Donald Trump amerikai elnök közlése szerint a döntésnek az a célja, hogy elkerüljék az amerikai vásárlókat érintő kedvezőtlen hatásokat a karácsonyi időszakban.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin emelkedtek az árfolyamok szerdán, de a nyereséget visszafogják a vártnál jóval gyengébb kínai makroadatok. A kínai statisztikai hivatal szerdán kiadott adatai szerint az ipari termelés éves összevetésű növekedési üteme több mint 17 évi mélypontra, 4,8 százalékra mérséklődött júliusban. A kiskereskedelmi forgalom és az állóeszköz-beruházások is a vártnál lassabb ütemben nőttek.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,97 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 pedig 0,07 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,73 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,67 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 1,22 százalékos pluszban állt zárás előtt bő egy órával. Ugyanekkor Hongkongban 0,41 százalékos nyereségben állt az irányadó index. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,82 százalékkal 487,86 pontra emelkedett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára az előző napok nyereségei után csökkenésre váltott a csalódást keltő kínai gazdasági adatok miatt, illetve az amerikai nyersolajkészletek gyarapodásának hírére.

Az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,98 százalékos mínuszban, 60,70 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 1,28 százalékos veszteségben, 56,37 dolláron forgott az ázsiai kereskedésben.

Kedden emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,33 százalékos, a DAX-30 index 0,60 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,99 százalékos pluszban zárt. Milánóban 1,36 százalékkal, Madridban pedig 0,22 százalékkal nőtt az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,54 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,58 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,92 százalékkal kúszott feljebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!