Tőzsde - Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Gazdaság, 2019.08.22

Emelkedéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtökön, miután a kiskereskedelmi áruházláncok vártnál jobb gyorsjelentései erősítették a fogyasztói kereslet erejébe vetett bizalmat, a szokásos heti munkanélküliségi adatok pedig a munkaerőpiac stabilitásáról tanúskodtak.

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,26 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,22 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,23 százalékos pluszban indította a kereskedést.

A kiskereskedelmi láncok közül a Nordstrom, amely csütörtökön a vártnál nagyobb nyereségről adott számot, 9,19 százalékos pluszban nyitott és néhány perc múlva közel 12 százalékos nyereségben forgott. A versenytársak közül a Target és a Lowe's is a vártnál nagyobb profitot termelt szerdán közzétett beszámolójának tanúsága szerint, az előző napi meredek drágulás után enyhe pluszban nyitott csütörtökön mindkét vállalat.

A befektetők azonban már a pénteket várják, amikor Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke beszédet tart a fejlett országok jegybankárainak a wyomingi Jackson Hole üdülőhelyen tartott évi rendes monetáris konferenciáján. Ebből remélnek útmutatást nyerni a kamatok alakulását illetően.

A piacok egyértelműen újabb kamatcsökkentést várnak a Fed nyíltpiaci bizottságától szeptemberben. A júliusi kamatdöntő ülés szerdán publikált jegyzőkönyve azt mutatja, hogy megosztottak voltak a döntéshozók, egyesek nagyobb csökkentés mellett kardoskodtak, volt aki szinten tartást javasolt. Abban viszont teljesen egyetértettek, hogy nem kívánnak olyan hatást kelteni, mintha egy agresszív lazítási ciklus kezdetét jelentené a több mint 11 éve először végrehajtott 25 bázispontos kamatcsökkentés.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken vegyesen alakult a kereskedés csütörtökön. Délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,97 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,26 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-30 index 0,14 százalékos pluszban állt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1087 dollárt adtak, 0,01 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A japán jenhez képest 0,07 százalékkal gyengült a dollár, 106,54 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A legközelebbi, októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,41 százalékos pluszban, 60,55 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 0,86 százalékos nyereségben, 56,16 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,56 százalékkal, 1507,25 dollárra csökkent.

Szerdán emelkedéssel zártak a New York-i tőzsdeindexek. A Dow Jones 0,93 százalékkal, 26 202,73 pontra, az S&P 500-as mutató 0,82 százalékkal, 2924,43 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 0,90 százalékkal, 8020,21 pontra kúszott fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!