Tőzsde - Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Gazdaság, 2021.07.23

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók pénteken, az indexeket a nagy tőkeerejű technológiai vállalatok húzzák felfelé.

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,09 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,31 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,47 százalékos pluszban indította a kereskedést.

Már nyitás előtt történelmi csúcsot döntött a Nasdaq-piac összetett mutatója a határidős jegyzésekben, miután a közösségi hálózatok közül a Twitter és a Snap is a vártnál erősebb eredményekkel rukkolt elő második negyedéves beszámolójában, ami jó előjel a Facebook gyorsjelentése előtt.

A Twitter 3,85 százalékos pluszban nyitott, miután bevételei éves összevetésben 74 százalékkal, 1,19 milliárd dollárra emelkedtek, amiben szerepet játszott az is, hogy a közösségi médiaplatform olyan fejlesztéseket vezetett be, amelyek révén a reklámok célzottabban érik el a potenciális ügyfeleket.

A Snapchat multimédiás üzenetküldő alkalmazás tulajdonosa, a Snap árfolyama 17,7 százalékkal ugrott meg a nyitásban, miután bevételei és felhasználóinak száma is a vártnál nagyobb mértékben nőtt a második negyedévben.

A nagy tőkeerejű technológiai vállalatok közül az Amazon.com, az Apple, a Microsoft és a Google anyavállalata, az Alphabet 0,3 százalék és 1,7 százalék közötti pluszban várta a nyitást. Az American Express amerikai kártyakibocsátó vállalat 3,3 százalékos emelkedéssel indította a kereskedést, miután a vártnál nagyobb nyereséget termelt a második negyedévben.

A figyelem a héten a gyorsjelentésekre irányult. Az S&P 500-as mutató kosarát alkotó ötszáz nagyvállalat közül már 104 tette közzé második negyedéves beszámolóját, közülük 88,5 százalék tényadatai haladták meg az elemzői várakozásokat, ami 1994 óta a legnagyobb arány.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken is emelkednek az indexek. Péntek délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,83 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,01 százalékos, a párizsi CAC-40 1,22 százalékos, a madridi IBEX 1,36 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 1,28 százalékos pluszban állt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,12 százalékos pluszt mutatott.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1767 dollárt adtak, 0,05 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest 0,33 százalékkal drágult a dollár, 110,50 jenen forgott.

Csökken az arany világpiaci ára. Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,37 százalékkal, 1799,97 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,22 százalékkal, 1801,40 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára is csökken.

A szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,42 százalékos mínuszban, 73,48 dolláron, a WTI pedig 0,38 százalékos veszteségben, 71,64 dolláron forgott fél négykor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!