Tőzsde - Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2021.04.22

A kedvező globális hangulatban emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön, ahogy a befektetők az Európai Központi Bank döntéseit latolgatták.

A londoni FTSE-100 index 0,62 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,82 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,91 százalékos, a milánói FTSE MIB 0,98 százalékos, a madridi IBEX pedig 1,61 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,69 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,67 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,97 százalékkal emelkedett.

A nap nyertese a közmű szektor volt, több mint 2,2 százalékkal nőtt az alindex, míg a biztosítóké 0,3 százalékkal csökkent.

Az Európai Központi Bank kormányzótótanácsa a várakozásokkal összhangban nem változtatott laza monetáris politikáján. Christine Lagarde, az EKB elnöke sajtótájékoztatóján kijelentette, "egyszerűen korai" még beszélni arról, hogy mikor kezdhetik meg a masszív gazdaságösztönző intézkedések, köztük a járvány miatt bevezetett kötvényvásárlási program kivezetését. Bármilyen változás végrehajtása a gazdasági helyzet alakulásától függ, időben nincs különösebb menetrendhez kötve - mondta Lagarde.

A gyorsjelentésüket csütörtökön közlő vállalatok közül a Renault francia autógyártó 1,33 százalékos mínuszban zárt, miután bevételeinek 1,1 százalékos csökkenéséről adott számot.

A Crédit Suisse svájci bank 2,1 százalékos mínuszban zárta a napot, mivel 252 millió svájci frankos veszteséggel zárta a negyedévet az Archegos Capital magántőke-befektetési alap botrányos összeomlásának következményeként.

A Nestlé svájci élelmiszeripari konszern az utóbbi évtized legerősebb negyedévét tudhatja maga mögött, bevételei organikusan 7,7 százalékkal emelkedtek. Részvényei 2,9 százalékkal drágultak a zürichi tőzsdén.

Az európai tőzsdezárás idején New Yorkban vegyes volt a kereskedés. A Dow Jones ipari átlag 0,13 százalékos mínuszban, míg az S&P 500-as index 0,07 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,30 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,23 százalékos pluszban, 65,47 dolláron, a WTI pedig 0,29 százalékos nyereségben, 61,53 dolláron forgott este fél hat után.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,69 százalékkal, 1781,03 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 0,60 százalékkal, 1782,40 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2013 dollárt adtak, 0,17 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!