TV műsor

Tőzsde - Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2021.05.03

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn, a gazdaság erős teljesítményét tükröző friss adatok a túlnyomórészt kedvező gyorsjelentések mellett fokozták a befektetők kockázatvállalási kedvét.

A frankfurti DAX-index 0,64 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,61 százalékos, a madridi IBEX 0,89 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 1,15 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. London banki szünnap miatt zárva tartott. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,58 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,63 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,64 százalékkal emelkedett.

Elsősorban a kereslet növekedésének hatására áprilisban már a második egymást követő hónapban rekordszintre emelkedett az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn ismertetett beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint. Ráadásul a vártnál jóval nagyobb mértékben bővült márciusban a kiskereskedelmi forgalom Németországban havi és éves összevetésben is.

Németországban és Hollandiában stabilizálódik a koronavírussal újonnan megfertőződöttek száma, Franciaországban és Olaszországban pedig csökken, és a jelek szerint Spanyolországban is sikerült ellenőrzés alá vonni a járványügyi helyzetet. Eközben az euróövezet országaiban gyorsul az oltási kampány, és ez lehetővé teszi a korlátozások lazítását.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 1,8 százalékos emelkedéssel zárta az áprilist, és pár pontra áll történelmi csúcsától, mivel a kedvező gyorsjelentések és az oltási kampány gyorsulása erősítette az erős gazdasági fellendülésbe vetett reményeket.

A hatszáz vállalatnak eddig a fele hozta nyilvánosságra negyedéves beszámolóját, közülük 75 százalék vert rá a piaci várakozásokra. Általában 51 százalék szokott lenni ez az arány.

Hétfőn a Siemens Healthineers német orvostechnológiai cég javította éves bevételi és profitelőrejelzését, árfolyama 1,98 százalékos pluszban zárt. A Lufthansa német légiközlekedési vállalat 2,63 százalékkal drágult arra a hírre, hogy több mint száz nyaralóhelyre indít járatokat.

Az európai tőzsdezárás idején New Yorkban vegyes volt a kereskedés. A Dow Jones ipari átlag 0,99 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,41 százalékos pluszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,28 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,30 százalékos pluszban, 67,63 dolláron, a júniusi szállítású WTI pedig 1,40 százalékos nyereségben, 64,47 dolláron forgott este háromnegyed hat körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 1,28 százalékkal, 1791,26 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 1,33 százalékkal, 1791,20 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2064 dollárt adtak, 0,38 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!