Tőzsde - Enyhe emelkedéssel nyithat Európa

Gazdaság, 2021.09.15

Enyhe emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék szerdán dacára a csalódást keltő kínai makroadatoknak, amelyek felszították a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmakat.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 5 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 13 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 3 ponttal kapaszkodhat feljebb a nyitásban.

Szerda délelőtt egy sor európai ország teszi közzé augusztusi inflációs jelentését, az uniós staisztikai hivatal pedig az ipari termelési adatokat ismerteti. A nagy ruházati kiskereskedelmi üzletláncok közül a H&M csoport és a Zara tulajdonosa, az Inditex teszi közzé negyedéves vállalati beszámolóját.

A főbb New York-i tőzsdeindexek kedden mérsékelt csökkenéssel zártak, és oldalaztak a határidős jegyzésekben a korai kereskedésben, mivel a befektetők aggódnak, nem látják világosan, hogy miként alakul a világgazdaság fellendülése, és mire készül az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve. A kedden közölt adatok szerint augusztusban lassabb ütemben, éves szinten 5,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, de a maginfláció azt mutatja, hogy az inflációs nyomások tartósak maradhatnak.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben túlnyomórészt csökkentek az árfolyamok szerdán, miután a Kínában frissen közölt adatok szerint augusztusban tovább lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés növekedése. Az ipari termelés éves összevetésben 5,3 százalékkal nőtt, tavaly július óta a leggyengébb ütemben, míg a kiskereskedelmi forgalom 2,5 százalékkal bővült, ami az idei év leggyengébb értéke.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,69 százalékos mínuszban, 654,53 ponton állt közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül. Tokióban 0,50 százalékos, Sydney-ben pedig 0,23 százalékos mínuszban, míg Szöulban 0,23 százalékos pluszban közelített az irányadó index a záráshoz. Hongkongban 1,54 százalékos, Sencsenben 0,76 százalékos, Sanghajban pedig 0,29 százalékos mínuszban állt a vezető tőzsdeindex nyolc órakor.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára az előző napokhoz hasonlóan szerdán is emelkedik.

A novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,75 százalékos pluszban, 74,15 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 0,74 százalékos nyereségben, 70,98 dolláron forgott nyolc óra körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,07 százalékkal, 1802,96 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,14 százalékkal, 1804,60 dollárra esett a New York-i árupiacon.

Kedden vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. London 0,49 százalékos, Párizs 0,36 százalékos, Madrid pedig 0,41 százalékos mínuszban, míg Frankfurt 0,14 százalékos, Milánó pedig 0,39 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,01 százalékkal csökkent, míg az FTSE Eurofirst 300 index 0,01 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,05 százalékkal nőtt.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,84 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,57 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,45 százalékos mínuszban zárt. A határidős indexek 0,1 százalék körüli emelkedést valószínűsítenek a szerdai nyitásra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!