TV műsor

Tőzsde - Erős kezdés várható Európában

Gazdaság, 2020.03.25

Szerdán folytatódhat az árfolyamindexek előző napi nagy erősödése az európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb piacokon, a londoni, a frankfurti és a párizsi tőzsdéken az árfolyamok nagy, akár néhány százalékos emelkedésével indulhat a kereskedés szerdán.

Kedden nagy nyereséggel fejezték be a kereskedést az európai tőzsdék. A tőzsdék indexemelkedéssel üdvözölték a Fed hétfőn bejelentett gazdaságélénkítő programját. A Fed történetében első alkalommal kötelezte el magát a pénzmennyiség felső határ nélküli növelése mellett eszközvásárlási programmal.

Az európai tőzsdéknek kedden külön is megkönnyebbülést jelentett az olaszországi új vírusfertőzések csökkenő száma már a második napja. A piacokra nem volt hatással, hogy márciusban a valaha regisztrált legnagyobb mértékben esett vissza az euróövezet gazdasági teljesítménye a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések miatt.

Az amerikai piacok 9-11 százalékos nyereséggel fejezték be a keddi kereskedést és az ázsiai tőzsdék is árfolyamemelkedéssel indították el a szerdai tőzsdenapot. Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a tokiói tőzsde 7 százalék feletti nyereségben járt, a sanghaji indexek 2 százalék erősödést mutattak, Hongkonban is 2,5 százalék nyereséget ért el a tőzsdeindex, a szöuli árfolyammutató pedig 4,5 százalék emelkedést ért el.

A páneurópai Stoxx Europe 600 index 8,40 százalékkal, az FTSE EuroFirst 300 index 8,42 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 9,98 százalékkal emelkedett kedden. Londonban 9,35 százalék emelkedést ért el az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 11,49 százalékkal, a párizsi CAC-40 8,39 százalékkal, a milánói FTSE MIB 8,69 százalékkal, a madridi IBEX-35 8,33 százalékkal fejezte be a keddi kereskedést.

Kedden minden gazdasági ágazat mutatója emelkedett, a legnagyobb, 14 százalékos mértékben a biztosítási ágazaté. Az ING Groep NV és a Munich Re részvények árfolyama 20 százalék feletti nyereséget ért el, az Allianz 16 százalékkal emelkedett. Erősödtek az autóipari papírok is, a Daimler részvénye 27 százalékkal, a Volkswagen AG részvénye 19 százalékkal, a BME 14 százalékkal.

A Fed gazdaságélénkítő programjának köszönhetően és Washington kétezer milliárd dolláros támogatási programjának a reményében a világpiaci olajár szerdán már a harmadik egymást követő napja emelkedett. Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a globális kereskedésben a Brent nyersolaj ára 3,13 százalékkal állt magasabban hordónként 28,00 dolláron, a WTI ára 3,92 százalékkal 24,95 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,32 százalékkal jegyzik erősebben 1,0822 dolláron, az arany spot ára 0,20 százalékkal unciánként 1613,55 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!