Tőzsde - Erős kezdés várható Európában

Gazdaság, 2020.03.25

Szerdán folytatódhat az árfolyamindexek előző napi nagy erősödése az európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb piacokon, a londoni, a frankfurti és a párizsi tőzsdéken az árfolyamok nagy, akár néhány százalékos emelkedésével indulhat a kereskedés szerdán.

Kedden nagy nyereséggel fejezték be a kereskedést az európai tőzsdék. A tőzsdék indexemelkedéssel üdvözölték a Fed hétfőn bejelentett gazdaságélénkítő programját. A Fed történetében első alkalommal kötelezte el magát a pénzmennyiség felső határ nélküli növelése mellett eszközvásárlási programmal.

Az európai tőzsdéknek kedden külön is megkönnyebbülést jelentett az olaszországi új vírusfertőzések csökkenő száma már a második napja. A piacokra nem volt hatással, hogy márciusban a valaha regisztrált legnagyobb mértékben esett vissza az euróövezet gazdasági teljesítménye a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések miatt.

Az amerikai piacok 9-11 százalékos nyereséggel fejezték be a keddi kereskedést és az ázsiai tőzsdék is árfolyamemelkedéssel indították el a szerdai tőzsdenapot. Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a tokiói tőzsde 7 százalék feletti nyereségben járt, a sanghaji indexek 2 százalék erősödést mutattak, Hongkonban is 2,5 százalék nyereséget ért el a tőzsdeindex, a szöuli árfolyammutató pedig 4,5 százalék emelkedést ért el.

A páneurópai Stoxx Europe 600 index 8,40 százalékkal, az FTSE EuroFirst 300 index 8,42 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 9,98 százalékkal emelkedett kedden. Londonban 9,35 százalék emelkedést ért el az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 11,49 százalékkal, a párizsi CAC-40 8,39 százalékkal, a milánói FTSE MIB 8,69 százalékkal, a madridi IBEX-35 8,33 százalékkal fejezte be a keddi kereskedést.

Kedden minden gazdasági ágazat mutatója emelkedett, a legnagyobb, 14 százalékos mértékben a biztosítási ágazaté. Az ING Groep NV és a Munich Re részvények árfolyama 20 százalék feletti nyereséget ért el, az Allianz 16 százalékkal emelkedett. Erősödtek az autóipari papírok is, a Daimler részvénye 27 százalékkal, a Volkswagen AG részvénye 19 százalékkal, a BME 14 százalékkal.

A Fed gazdaságélénkítő programjának köszönhetően és Washington kétezer milliárd dolláros támogatási programjának a reményében a világpiaci olajár szerdán már a harmadik egymást követő napja emelkedett. Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a globális kereskedésben a Brent nyersolaj ára 3,13 százalékkal állt magasabban hordónként 28,00 dolláron, a WTI ára 3,92 százalékkal 24,95 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,32 százalékkal jegyzik erősebben 1,0822 dolláron, az arany spot ára 0,20 százalékkal unciánként 1613,55 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!