Tőzsde - Erős zárás Európában

Gazdaság, 2019.11.07

Pozitív kezdés után erős zárással nyugtázták csütörtökön az európai tőzsdék a világkereskedelmi ellentétek enyhülésének jeleit.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,22 és 0,36 százalék nyereséget mutattak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,42 százalék emelkedéssel fejezte be a kereskedést.

A még nem hivatalos záróadatok alapján Londonban az FTSE-100 index 0,01 százalék nyereséget ért el, a frankfurti DAX index 0,76 százalékkal erősödött, Párizsban a CAC-40 index 0,31 százalékkal végzett magasabban. Madridban 0,41 százalék, Milánóban 0,55 százalék indexemelkedéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést a tőzsde.

Az értékpapírpiacokon világszerte nagy megkönnyebbülést okozott Kína jelzése arról, hogy elvi megállapodás született a megemelt importvámok kölcsönös és fokozatos leépítéséről az Egyesült Államokkal.

Az európai kereskedési idő végén az emelkedéssel kezdő amerikai indexek is 0,6-0,8 százalék nyereségben jártak, a DJIA index új rekordon.

Mindazonáltal fékezőleg hatott az európai tőzsdei árfolyamokra, hogy az Európai Bizottság csütörtökön publikált őszi gazdasági jelentésében mérsékelte 1,1 százalékra fogta vissza az euróövezet 19 tagállamának idei GDP-növekedésére tett előrejelzését a júliusban jelzett 1,2 százalékról.

Nagyvállalati eredménybeszámolók is a befektetői figyelem középpontjába kerültek csütörtökön. A német Siemens bevételének a növekedését és az olasz UniCredit egymilliárdos nyereségét a részvények több mint öt százalékos felértékelésével nyugtázta a piac. A Lufthansa részvénye hét százalékkal, az Arcelormittal részvénye hat százalékkal erősödött.

Az olajár-emelkedés is lendületet nyert a világkereskedelmi ellentétek rendeződésének a kilátásától. A Brent nyersolaj ára az európai kereskedési idő végén 1,26 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 62,52 dolláron. A WTI ára 1,83 százalékkal 57,38 dollárra emelkedett.

A dollár erősödésnek indult az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok javulásának a hírére. Az eurót 0,19 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1044 dolláron az európai piacok zárásakor.

Az arany ára csökkent azzal párhuzamosan, ahogy a befektetői kockázatvállalási hajlam erősödésével megindult az értékőrző befektetési eszközökben elfektetett pénzek visszaáramlása a részvényekbe. Az arany spot ára az európai kereskedési idő végén 1,55 százalékkal állt alacsonyabban, unciánként 1467,32 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!