Tőzsde - Erősen zárt az európai piacok többsége

Gazdaság, 2019.09.11

Pozitív kezdés után nyereséggel fejezte be a szerdai kereskedést az európai értékpapírpiacok túlnyomó többsége.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,70 és 0,77 százalék erősödéssel fejezték be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,42 százalékkal zárt magasabban.

A még nem hivatalos záróadatok szerint az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 0,95 százalék emelkedést mutatott, a frankfurti DAX 0,74 százalékkal magasabban zárt, a CAC-40 Párizsban 0,38 százalékkal emelkedett. A madridi tőzsdeindex 0,22 százalékkal csökkent, a milánói pedig 0,05 százalékkal emelkedett szerdán.

Az árfolyamokat az EKB gazdaságösztönző monetáris intézkedéseihez fűzött befektetői remények emelték meg szerdán. Enyhített a világkereskedelmi aggodalmakon Kína békülékeny gesztusa is, hogy mentesít egyes amerikai árucikk csoportokat a megemelt importvám kötelezettség alól.

A nap egyik legnagyobb tőzsdei híre a londoni tőzsdét üzemeltető LSE társaságra tett hongkongi felvásárlási ajánlat volt. A hongkoni tőzsdét üzemeltető Hong Kong Exchanges and Clearing 36,6 milliárd dolláros akvizíciós ajánlatot tett londoni társára és két cég egyesítésének a szándékával. Az LSE részvénye hat százalékkal erősödött a hírre.

Az olajár csökkent, az európai kereskedési idő végén a WTI ára 0,61 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 57,06 dolláron, a Brent ára pedig 0,22 százalékkal 62,24 dollárra csökkent.

Az olajár a hónap eleje óta már hét százalékkal emelkedett részben a két legnagyobb energiafogyasztó, az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi feszültség enyhülésének köszönhetően, részben pedig az OPEC termeléskorlátozási szándékának köszönhetően.

Az eurót 0,42 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0997 dolláron, az arany spot ára 0,66 százalékkal unciánként 1495,09 dollárra emelkedett.

Az euró árfolyamának csökkenése az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülését megelőző befektetői kivárására vezethető vissza. Az arany ára ugyanezen okból, az eurókamat csökkenését feltételezve indult emelkedésnek négy napi csökkenést követően.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!