Tőzsde - Erőteljes indexemelkedés az amerikai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.11.29

Lendületes indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon a pénteki nagy, két százalékot meghaladó veszteségek korrekciójaként.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,6 százalékos, az S&P-500 index 1,0 százalékos, a Nasdaq Composite index pedig 1,2 százalékos emelkedéssel indult neki a hétfői tőzsdenapnak.

Az elmúlt hetet az amerikai indexek veszteséggel fejezték be. A DJIA heti eredménye 2,0 százalékos, az S&P indexé 2,2 százalékos, a Nasdaq indexé pedig 3,5 százalékos esés volt.

Pénteken az új vírusvariáns megjelenéséről tett jelentéseknek tulajdoníthatóan világszerte zuhantak a részvényindexek attól tartva, hogy esetleg új korlátozások bevezetése miatt megakadhat a gazdasági fellendülés.

A hétfői kezdés előtt elsősorban azon ágazatok részvényei értek el nagyobb árfolyamemelkedést, amelyek leginkább ki voltak téve a pénteki veszteségeknek, így például az utazási ágazat papírjai. A légitársaságok részvényei a pénteki 3-9 százalékos esés után hétfőn a tőzsdén kívüli forgalomban három százalék körüli árfolyam-emelkedést értek el.

Hasonló okból erősödtek hétfőn az európai tőzsdeindexek is. Az amerikai tőzsdék nyitásakor a vezető európai indexek másfél százalék körüli nyereségben jártak.

Szintén a pénteki esést felfelé korrigáló pozitív korrekció volt tapasztalható hétfőn az olaj világpiaci árában is. Pénteken tíz százalékkal esett az olajár, hétfőn pedig ennek több mint a felével korrigált felfelé. A pénteki áresést az új vírusvariáns megjelenésével járó esetleges korlátozások, illetve azoknak az olajkeresletre gyakorolt hatása idézte elő. A hétfői áremelkedést pedig az OPEC-től várt ellenlépések támogatták.

Az amerikai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára 6,59 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 72,64 dolláron, a Brent nyersolaj ára pedig 5,46 százalékkal ment feljebb 76,69 dollárra hordónként. Az arany spot ára hétfőn 0,32 százalékkal csökkent unciánként 1786,13 dollárra, az eurót 0,32 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1271 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!