Tőzsde - Gyenge kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.03.26

Indexcsökkenésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb európai tőzsdéken, Londonban, Frankfurtban és Párizsban mintegy két százaléknyi indexcsökkenésre lehet számítani a kereskedés csütörtöki kezdetén.

Tőzsdei befektetők az amerikai munkanélküli segélykérelmek ritkán tapasztalt mértékű megemelkedésére számítanak a koronavírus-járvány miatti korlátozások okán. A múlt héten benyújtott kérelmek számát európai idő szerint kora délután teszik közzé.

A várakozások tükrében csütörtökön az amerikai határidős indexjegyzések is negatívba fordultak, az ázsiai tőzsdék pedig vegyesen, de túlnyomó részt veszteséggel indították el a csütörtöki globális tőzsdenapot.

Az európai kereskedés kezdete előtt két órával Tokió négy százalékot meghaladó veszteségben járt, a különböző sanghaji indexek fél százalék körüli mínuszt mutattak, Hongkongban egy százalékot meghaladó mértékben gyengült a tőzsdeindex, a szöuli index pedig közel egy százalékkal csúszott mínuszba.

Az európai tőzsdék szerdán még nyereséges zárással nyugtázták a kétezer milliárd dolláros támogatási programról Washingtonban létrejött megállapodást.

A páneurópai Stpxx Europe 600 index 3,09 százalék, az FTSE EuroFirst 300 index 3,27 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 3,13 százalék nyereséggel fejezte be a szerdai kereskedést. Londonban 4,45 százalék nyereséggel zárt az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,79 százalékkal, a párizsi CAC-40 4,47 százalékkal emelkedett. Milánóban 1,74 százalék, Madridban 3,35 százalék indexemelkedéssel fejezték be a szerdai kereskedést a tőzsdék.

Az olaj és gázipari ágazat papírjai hat százalékkal erősödtek szerdán, a vegyipari papírok pedig fél százalékkal gyengültek.

Az MTU hajtómű gyártó részvénye 14 százalékkal, az adidas nyolc százalékkal, az E.ON hat és fél százalékkal erősödött. A Volkswagen négy és fél, a BMW két és fél, a Daimler másfél százalékkal erősödött.

Az olajár háromnapi emelkedés után lefelé korrigált csütörtökön. A koronavírus-járvány miatti leállások és az utazások, a közlekedési forgalom visszaesése által okozott keresletcsökkenés hatása felülkerekedett az amerikai támogatási csomag pozitív hatásán. Olajpiaci becslések szerint a koronavírus-járvány következtében napi tízmillió hordós, a globális olajfelhasználás tíz százalékára rúgó keresletcsökkenésre lehet számítani.

A globális kereskedelemben két órával az európai piacok nyitása előtt a Brent nyersolaj ára 0,44 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 27,27 dolláron, a WTI ára 1,35 százalékkal 24,16 dollárra csökkent.

Az euró 0,28 százalékkal erősödött 1,0910 dollárra, az arany spot ára 1,03 százalékkal 1600,53 dollárra csökkent unciánként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!