Tőzsde - Gyenge kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.06.24

Indexcsökkenésre lehet számítani szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon az előző napi nagy nyereségek korrekciójaként

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb tőzsdeindexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,4-0,5 százalékos csökkenése várható a kereskedés kezdetén.

Az európai kezdés előtt az ázsiai piacok indexemelkedéssel indították el a szerdai globális kereskedést, követve a Wall Street keddi pozitív zárását. A Nasdaq Composite index újabb rekordon zárt New Yorkban.

Szerdán reggel a japán részvények kivételével az ázsiai árfolyamokat követő MSCI gyűjtőindex 0,4 százalékkal emelkedett, Tokióban pedig 0,1 százalékkal kezdett magasabban a Nikkei index, majd később 0,1 százalék veszteségbe fordult.

Kedden nagy nyereséggel, kétheti csúcson zártak az európai tőzsdék az euróövezeti gazdasági aktivitás lassulásának mérséklődő ütemére utaló beszerzésimenedzser-indexeknek köszönhetően. Megkönnyebbülést okozott a befektetőknek az amerikai elnök részéről twitter üzenetben tett megerősítés az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodások érvényben maradásáról.

A nap egyik legjobban szereplő ágazata az autóipar lett az ACEA európai autóértékesítések idei 25 százalékos csökkenéséről tett előrejelzését követően. A prognózis jobb a vártnál, miután az év első öt hónapjában negyven százalékkal csökkentek az autóeladások, és volt olyan hónap, amikor amikor negyedére estek. A Peugeot részvénye hét és fél, a Renault részvénye hat és fél, a Volkswagen négy és fél százalékkal erősödött.

A Kloeckner & Co részvénye 15 százalékkal emelkedett Frankfurtban, a Wirecard 19 százlékos erősödéssel korrigálta korábban elszenvedett nagy veszteségeit.

Az FTSE EuroFirst 300 páneurópai index 1,36 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,30 százalékkal emelkedett kedden, az euróövezeti EuroStoxx 50 index 1,76 százalékkal zárt magasabban.

Londonban 1,21 százalékkal erősödött az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 2.13 százalékkal, a párizsi CAC-40 1,39 százalékkal végzett magasabban. Milánóban 1,86 százalékkal, Madridban 1,26 százalékkal erősödött a tőzsdeindex kedden.

Az olajár csökkent szerdán az amerikai nyersolajkészletek vártnál nagyobb mértékű múlt heti emelkedése hatására. A készletnövekedés profitkivételre adott okot a piacnak az elmúlt hetekben elért áremelkedésből. Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a Brent nyersolaj ára 0,26 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 42,52 dolláron, a WTI ára pedig 0,52 százalékkal 40,16 dollárra csökkent.

Az eurót 0,08 százalékkal jegyzik erősebben 1,1315 dolláron, az arany spot ára 0,10 százalékkal unciánként 1770,07 dollárra emelkedett. Az arany spot ára korábban 1773 dollárnál is járt, 2012 októbere óta a legmagasabb szinten.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!