Tőzsde - Gyenge kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.01.15

Indexcsökkenésre lehet számítani pénteken a vezető európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb indexek közül a londoni 0,4 százalékkal, a frankfurti 0,6 százalékkal, a párizsi pedig 0,2 százalékkal csökkenhet a kereskedés kezdetén.

Indexcsökkenéssel indították a pénteki globális tőzsdenapot az ázsiai piacok. Az európai nyitás előtt bő két órával Tokióban 0,5 százalékkal, Hongkongban 0,2 százalékkal, Szöulban másfél százalékkal, Tajvanon 0,4 százalékkal állt alacsonyabban a tőzsdemutató.

Kínában a különböző tőzsdeindexek veszteségbe csúsztak, a sanghaji 0,5 százalékkal, a sencseni pedig másfél százalékkal. Csütörtökön Washington a Xiaomi technológiai céget is felvette az állítólagos kínai hadiipari vállalatok tilalmi listájára. A cég részvénye több mint 10 százalékot veszített a hongkongi jegyzésben.

Az amerikai tőzsdék indexcsökkenéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést.

Csütörtökön az európai tőzsdék az amerikai gazdaságösztönző csomag bejelentését megelőlegezve, valamint vállalati jelentéseknek köszönhetően nyereséggel zártak.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,71 százalékos, a Stoxx Europe 600 index 0,72 százalékos emelkedéssel végzett, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,69 százalékkal zárt magasabban.

Londonban 0,84 százalékkal erősödött csütörtökön az FTSE-100 index. Az index emelkedéséhez a legnagyobb mértékben az easyJet járult hozzá közel 7 százalékos, a Carnival 6,5 százalékos, és az IAG légitársaság holding 5,5 százalékos erősödéssel.

A frankfurti DAX 0,35 százalékkal zárt magasabban. Az euróipar kiemelkedően jól teljesített a kínai külkereskedelmi forgalom fellendülése láttán. A Volkswagen 4,0 százalékkal, a Daimler és a BMW 2,0 százalékkal erősödött.

A párizsi CAC-40 index 0,33 százalékkal zárt magasabban. A PSA részvénye 4,0 százalékkal erősödött a többi európai autógyártóval együtt, de a Renault részvénye 3,0 százalékkal gyengült az autógyár költségcsökkentési programjáról és modellválasztékának szűkítéséről tett bejelentésére. A Carrefour részvénye 6,5 százalékkal esett, miután a francia kormány kifogást emelt a kanadai Alimentation Couche-Tard által tett átvételi ajánlat ellen.

A dél-európai indexek közül a milánói 0,47 százalék csökkenéssel zárt a kormánykoalíció felbomlása miatt. A Fiat Chrysler azonban az autógyártó ágazat európai emelkedését követve 4,0 százalék nyereségre tett szert.

A madridi tőzsde 0,14 százalék emelkedéssel fejezte be a csütörtöki tőzsdenapot. Az IAG részvénye a madridi tőzsdén is a legjobban szereplő papírok között volt.

Az olajár csökkent pénteken. A Brent ára az európai piacok nyitása előtt bő két órával 0,74 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 56,00 dolláron, a WTI ára pedig 0,45 százalékkal 53,33 dollárra csökkent.

Az eurót 0,13 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2140 dolláron, az arany spot ára 0,17 százalékkal unciánként 1849,38 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!