Tőzsde - Gyenge kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.05.17

Némi negatív korrekcióval nyithatnak hétfőn a főbb európai tőzsdeindexek az erőteljes pénteki emelkedés után. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető indexek csekély, 0,1 százalék körüli csökkenéssel indulhatnak neki a hétfői kereskedésnek.

A héten kompozit beszerzésimenedzser-indexek alapján lehet majd megítélni az uniós tagállamok, az euróövezet, valamint a brit és az amerikai gazdaságok teljesítményének alakulását májusban. Áprilisi inflációs és kiskereskedelmi forgalmi adatok jelennek meg az euróövezetről, és Nagy-Britanniáról, első negyedévi előzetes GDP-növekedési adatok az euróövezetről, valamint a jegyzőkönyv alapján betekintést kapnak a piacok a Fed előző kamatdöntő ülésének döntési szempontjaiba.

Az európai indexek az előző napi nagy esést kompenzálva nagy nyereséggel zártak pénteken az inflációs aggodalmakat csitító jegybanki jelzéseknek köszönhetően. A hetet azonban ezzel együtt is fél százaléknyi veszteséggel zárták. Az FTSE EuroFirst 300 index 1,22 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,19 százalékkal emelkedett pénteken, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,64 százalékkal zárt magasabban.

Londonban 1,15 százalékkal zárt magasabban pénteken az FTSE-100 index az előző napi 0,6 százalékos vesztesége után. A hetet azonban a pénteki nagy erősödéssel együtt is egy százalékos veszteséggel fejezte be. Az év eleje óta a londoni index 9 százalék nyereséget halmozott fel.

A frankfurti DAX index 1,43 százalékkal erősödött pénteken, a hetet szerény nyereséggel fejezte be, az év eleje óta pedig 12 százalékkal erősödött.

Párizsban 1,54 százalékkal zárt magasabban a CAC-40 index, ezzel sikerült szinte változatlanul zárnia a hetet, húszéves csúcsa közelében. Az év eleje óta a párizsi index 15 százalékkal emelkedett.

A milánói tőzsde 1,14 százalékkal erősödött pénteken, a héten 0,3 százalékot emelkedett, az év eleje óta 11 százalékos nyereségre tett szert.

A madridi tőzsde 2,00 százalékkal erősödött pénteken, és ezzel a héten szerzett egy százalékos nyereségével 15 hónapja, 2020 februárja óta a legmagasabb szinten zárt. Az év eleje óta a madridi index 13 százalék nyereségre tett szert.

Hétfőn az olajár vegyesen alakult, a Brent ára 0,06 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 68,67 dolláron a nemzetközi kereskedelemben az európai piaci nyitás előtt két órával, a WTI ára pedig 0,03 százalékkal 65,38 dollárra emelkedett.

Az elmúlt héten az olaj ára mintegy egy százalékkal emelkedett, a Brent 35 százalékkal, a WTI 37 százalékkal áll az év eleji ára felett. Piaci várakozások szerint a kereslet növekedése lendületre tesz szert az év hátralévő részében a pandémiából kilábaló világgazdaság erősödő teljesítményének köszönhetően.

Az arany spot ára 0,52 százalékos emelkedéssel 1852,81 dolláron, háromhavi csúcson állt az európai kereskedés kezdete előtt két órával a hétfői nemzetközi kereskedelemben. Az arany ára az év eleje óta 2,2 százalékkal csökkent.

Az eurót 0,07 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2132 dolláron. Az euró az év eleje óta 0,4 százalékkal gyengült.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!