Tőzsde - Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2020.09.28

Erős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn, miután a befektetők vásárolni kezdték a múlt héten rekordmélységekbe süllyedt bankszektor részvényeit, és sokat lendített a hangulaton a kínai gazdaság élénküléséről tanúskodó friss adatsor is.

A londoni FTSE 100 index 1,46 százalékos, a frankfurti DAX-index 3,22 százalékos, a párizsi CAC-40 index 2,40 százalékos, a milánói FTSE MIB 2,47 százalékos, a madridi IBEX pedig 2,46 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as mutató 2,22 százalékkal, 363,40 pontra kúszott fel hétfőn, június közepe óta ez volt a legerősebb napi ütem. A múlt héten azonban 3,6 százalékot veszített értékéből a mutató.

A nap nyertese a bankszektor volt, nyolc napja először emelkedett az alindexe, ráadásul 5,6 százalékkal.

A HSBC brit multinacionális befektetési bank és pénzügyi szolgáltató, Európa legnagyobb bankja 8,9 százalékos pluszban zárt annak hírére hogy a Ping An kínai biztosítási csoport, a bank legnagyobb részvényese 7,95 százalékról 8,00 százalékra emelte tulajdonosi hányadát.

Németország második legnagyobb kereskedelmi bankja, a Commerzbank 5,6 százalékkal drágult, miután a hétvégén kiderült, hogy a rivális Deutsche Bank egyik csúcsvezetője, Manfred Knof foglalja el a vezérigazgatói tisztséget januártól.

A koronavírus-járvány újbóli fellángolása, az újabb amerikai fiskális gazdaságösztönző intézkedések körüli bizonytalanságok, valamint az Európai Unió és a Nagy-Britannia között folyó kereskedelmi tárgyalások miatti aggodalmak komoly kilengéseket okoztak szeptemberben a pénzügyi piacokon. Mivel a közeljövőben nemigen várható változás ezekben az ügyekben, valószínűleg folytatódik a hullámzás a piacokon a Morgan Stanley egyik részvénypiaci elemzője szerint.

A kínai ipari vállalatok nyereségének növekedését tükröző augusztusi adatok hatására a kínai kereslettől erősen függő európai autógyártók és más ipari vállalatok szárnyaltak, ami hozzájárult ahhoz a kereskedelem alakulására kényesen reagáló frankfurti tőzsdeindex messze felülteljesítő volt a több mint 3 százalékos emelkedéssel.

A Siemens Energy, a Siemens német ipari konglomerátum energiaüzletágának kiszervezésével létrehozott vállalat 20,99 eurón zárta első kereskedési napját a frankfurti tőzsdén. A kibocsátási ár részvényenként 21,60 euró volt. A kereskedés során 19,21 és 22,98 euró között mozgott az árfolyam, ami azonban messze elmarad a 24-30 euró közötti várakozásoktól.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,84 százalékos, az S&P 500-as index 1,55 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,35 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,75 százalékos pluszban, 42,73 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 0,47 százalékos nyereségben, 40,44 dolláron forgott kora este.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,69 százalékkal 1874,43 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,60 százalékkal 1877,50 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1675 dollárt adtak, 0,38 százalékkal erősödött az euró.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!