Tőzsde - Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2021.01.06

Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán. A kockázatvállalási kedvet az új koronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatos kedvező hírek mellett növelték a georgiai szenátusi választás várható kimeneteléhez fűződő várakozások is.

Az Európai Bizottság szerdán feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott a Moderna amerikai gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett védőoltásnak. Ez már a második vakcina, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhet az Európai Unióban. Az Egyesült Államokban jó eséllyel megszerezte a Demokrata Párt a szenátus feletti ellenőrzést is a georgiai megismételt választások eredményeként, ami a befektetők értelmezésében azt jelenti, hogy erősebb ösztönző intézkedésekkel segítik a járványtól sújtott gazdaság fellendülését.

A londoni FTSE 100 index 3,47 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,76 százalékos, a párizsi CAC-40 index 1,19 százalékos, a milánói FTSE MIB 2,40 százalékos, a madridi IBEX pedig 3,20 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,37 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,44 százalékkal nőtt, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,78 százalékkal emelkedett.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,55 százalékos, az S&P 500-as index 1,04 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,21 százalékos pluszban állt.

Európában a nap nyertese a gazdaság alakulására kényesen reagáló bankszektor volt, alindexe az utóbbi két hónap legerősebb ütemével, 5,5 százalékkal ugrott meg. Az olajipari óriások közül a BP, a Royal Dutch Shell és a Total majdnem 6,5 százalékkal drágult, miután a nyersolajárak több mint tízhavi csúcsra kúsztak fel Szaúd-Arábia váratlan bejelentésére a kitermelés korlátozásáról.

Az OPEC+ csoport, azaz a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, köztük Oroszország egyeztetésén a szaúdi energetikai miniszter váratlanul bejelentette, hogy országa közel 1 millió hordóval, 8,125 millió hordóra mérsékeli termelését a február-márciusi időszakban. A keddi találkozón megállapodás született arról is, hogy március után fokozatosan napi 2 millió hordóval növelik a termelésüket az OPEC+ tagjai.

Ennek hatására a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára megugrott. Szerda este háromnegyed hatkor a márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,79 százalékos pluszban, 54,56 dolláron, a februári szállítású WTI pedig 1,60 százalékos nyereségben, 50,73 dolláron forgott. Napi maximumán a Brentért 54,72 dollárt, a WTI-ért pedig 50,87 dollárt kellett adni.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 2,25 százalékkal, 1905,32 dollárra, a februári szállítású aranyé pedig 2,35 százalékkal, 1908,40 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2281 dollárt adtak, 0,11 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz. Az euró árfolyama azonban napi maximumán, 1,2349 dolláron közel hároméves csúcson, 2018 áprilisa óta nem látott szinten járt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!