Tőzsde - Mínuszban álltak az indexek New Yorkban

Gazdaság, 2018.10.05

(MTI/Reuters) - Jelentős mínuszban álltak a New York-i tőzsde irányadó indexei péntek este.

Közép-európai idő szerint este nyolc óra körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,89 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,78 százalékos mínuszban állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,61 százalékos csökkenést jelzett.

Indexcsökkenéssel nyugtázták a pénteki kereskedésben az amerikai államkötvények hozamainak többéves csúcsra emelkedését az értékpapírpiacok.

A hozamemelkedést az váltotta ki, hogy a nyitás előtt egy órával közölt foglalkoztatási adatok szerint szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben, 49 éves mélypontra csökkent a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban. A foglalkoztatottak száma viszont a vártnál kevésbé növekedett szeptemberben. A pénteken közzétett számok az amerikai munkaerőpiac további feszesedéséről és mérsékelt inflációs nyomásról tanúskodtak, így nem változtatnak a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve fokozatos kamatemelési politikáján. Ennek folytán a tízéves amerikai államkötvények hozama újabb hétéves csúcsot ért el.

Negatívan érintette a piaci hangulatot, hogy részben a globális kereskedelmi partnerekkel vívott vámháború következtében tovább nőtt az Egyesült Államok kereskedelmi mérlegének hiánya augusztusban.

A pénteki kereskedés vesztesei a technológiai vállalatok voltak, az Intel mintegy 2,3 százalékos mínuszban állt.

A technológiai ágazat esését részben a FAANG-részvények okozták. A kezdőbetűik neve alapján FAANG néven emlegetett - a Facebookot, az Amazont, az Apple-t, a Netflixet és a Google-t tömörítő - csoport részvényei is gyengélkedtek a pénteki kereskedésben.

Az olajár heti mintegy két százalékos emelkedéssel négyéves csúcs közelében tartózkodott. Közép-európai idő szerint este nyolc óra körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 28 cent emelkedéssel 74,61 dolláron állt, a Brent olaj hordónkénti ára pedig 5 centes mínusszal 84,53 dollár volt.

Ezen a héten a Brent négyéves árrekordokat állított fel, mivel a piacok a világpiaci kínálat szűkülésétől tartanak az Irán elleni amerikai szankciók novemberi életbe lépésével.

Az arany unciánkénti ára, 0,35 százalékkal, 4,20 dollárral, 1205,80 dollárra emelkedett New Yorkban.

Közép-európai idő szerint este nyolc óra körül az euró 1,1520 dolláron állt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!