Tőzsde - Mínuszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Gazdaság, 2022.06.10

Csökkenéssel indult a pénteki kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon a fogyasztói árak vártnál nagyobb emelkedésére, amely felerősítette az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed agresszívebb lépései miatti aggodalmakat.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,68 százalékos, az S&P-500 index 1,08 százalékos, a Nasdaq Composite index pedig 1,79 százalékos gyengülést jelzett a nyitásban a csütörtöki záróértékéhez képest.

Az amerikai piacok nyitásakor (15.30 órakor) mínuszban álltak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók is: Londonban a FTSE-100 index 2,06 százalékkal, Frankfurtban a DAX30 index 2,44 százalékkal, Párizsban a CAC40 index pedig 2,42 százalékkal csökkent.

Kereskedők a csökkenő árfolyamokat annak tulajdonítják, hogy a munkaügyi minisztérium pénteki közlése szerint májusban négy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az Egyesült Államokban.

A tizenkéthavi drágulás 8,6 százalék volt májusban, az áprilisi 8,3 százalékot követően. Az elemzők 8,2 százalékos inflációt vártak. A havi mutató 1 százalék volt az egy hónappal korábbi 0,3 százalék után. A növekedés jelentős részét a gázárak drasztikus emelkedése okozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!