Tőzsde - Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.05.12

Vegyes kezdés után indexemelkedéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Az előző napi nagy árfolyamesés után annak köszönhetően értek el pozitív eredményt szerdán az európai tőzsdeindexek, hogy jelentősen javultak az Európai Unió és az euróövezet növekedési kilátásai az Európai Bizottság (EB) tavaszi gazdasági előrejelzése szerint az előző, téli prognózisban jelzett mértékhez képest.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,47 százalék, a Stoxx Europe 600 index 0,37 százalék emelkedéssel fejezte be a szerdai kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,06 százalékkal erősödött.

Londonban a kedvező első negyedévi GDP-adatoknak köszönhetően 0,78 százalékkal emelkedett zárásra az FTSE-100 index, miután az előző nap február óta a legnagyobb napi veszteségét szenvedte el.

A frankfurti DAX 0,21 százalékkal végzett magasabban. Németországban a fogyasztói árak 2019 áprilisa óta a legnagyobb növekedést érték el most áprilisban.

A CAC-40 index Párizsban az előző napi 1,9 százalékos esés után 0,19 százalékos erősödéssel zárt. Franciaországban 14 hónapja a legmagasabb infláció alakult ki áprilisban. Milánóban 0,21 százalékos, Madridban 0,20 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a szerdai tőzsdenap.

Az olajár kéthavi csúcsra emelkedett szerdán. Az IEA nemzetközi energiaügynökség (International Energy Agency) havi jelentésében a második negyedévtől a termelést meghaladó keresletet jelzett előre az idei évre. Az OPEC szerint is meg fogja haladni a globális kereslet növekedése az indiai koronavírus-fertőzések növekedésének a hatását.

A Brent nyersolaj hordónként 69,70 dolláron 1,68 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben az európai piacok zárásakor, a WTI ára pedig 1,62 százalékkal emelkedett 66,34 dollárra.

A váratlanul magas amerikai inflációs adatok fellendítették a dollár árfolyamát, a főbb devizák kosarával szemben kalkulált dollár index az előző napi tíz heti mélypontról 0,61 százalékkal 90,69 pontra emelkedett.

Az eurót 0,57 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2077 dolláron, az arany spot ára 0,81 százalékkal csökkent unciánként 1822,55 dollárra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!