Tőzsde - Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.11.25

Pozitív kezdés után indexemelkedéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető európai tőzsdék.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,38 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,43 százalékkal végzett magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,41 százalék nyereséggel zárt.

Londonban 0,32 százalékkal emelkedett zárásra az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,24 százalék erősödéssel végzett, Párizsban a CAC-40 index 0,48 százalék nyereséggel zárt. Milánóban 0,05 százalékos indexveszteséggel fejeződött be a csütörtöki tőzsdenap, Madridban 0,54 százalékkal végzett magasabban az árfolyamindex.

Az EKB előző kamatdöntő ülésének csütörtökön publikált jegyzőkönyve alapján már a döntéshozók látóterébe került a "rendkívül megengedő monetáris politika" felülvizsgálata valamikor a jövőben. A döntéshozók egyetértettek abban, hogy a mostani infláció makacsabbul tartja magát, mint azt korábban jelezték, és ennek függvényében a gazdasági növekedés középtávú kockázataival is viszonylag magas szinten kell számolni. Megerősítették ugyanakkor, hogy az inflációs nyomást átmeneti tényezők gerjesztik, amelyek fokozatosan veszítenek majd az erejükből 2022 folyamán.

Az olajár csökkent csütörtökön, miután az OPEC a piaci többlet növekedésére figyelmeztetett több állam stratégiai készleteinek koordinált felszabadítása miatt.

A szervezet gazdasági bizottsága január-februárra napi 1,1 millió hordó kínálati többlet megjelenését jelezte előre a nemzetközi piacokon arra az esetre, ha a nagy olajfelhasználók felszabadítják az ígért 66 millió hordós tételt az említett két hónapban. Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ december elején ül össze kvótapolitikájának megvitatására.

Az európai piacok csütörtöki zárásakor a Brent nyersolaj ára 82,19 dolláron állt hordónként 0,07 százalékos napi csökkenéssel, a WTI ára pedig 0,28 százalékkal 78,17 dollárra csökkent.

Az eurót 0,15 százalékkal jegyzik erősebben 1,1214 dolláron, az arany spot ára 0,04 százalékkal emelkedett unciánként 1789,36 dollárra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!