Tőzsde - Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2023.03.27

A bankrendszerrel szembeni fenntartások enyhülésének köszönhetően indexemelkedéssel zártak hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok.

A páneurópai FTSEurofirt 300 index 1,00 százalékkal, a STOXX 600 index 1,10 százalékkal zárt magasabban hétfőn, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,80 százalékos nyereséggel.

Londonban 0,89 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,16 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,90 százalékos nyereséggel fejezte be a napot. Milánóban 1,20 százalékos, Madridban 1,43 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a hétfői tőzsdenap.

A hétfői erősödést főként a banki papírok vezették. A bankszektornak nyújtott sürgősségi hitelkeret kiterjesztésének amerikai felvetése valamelyest eloszlatta a befektetői aggodalmakat a pénzügyi válság kiterjedésével kapcsolatban. A volatilitás erősödésétől azonban változatlanul tartanak az értékpapírpiacok. A bizakodóbb hangulatot erősítették a kínai kereslet élénkülésével kapcsolatos remények, és az, hogy a várakozások szerint a Fed hamarosan véget vethet a monetáris szigorítási szakasznak.

Az európai bankok helyzetével kapcsolatban az EKB már pénteken biztosította a piacot, hogy kellőképpen fel vannak tőkésítve, rendelkeznek megfelelő likviditással a pénzügyi rendszer zavarainak átvészeléséhez. Az ifo gazdaságkutató intézet hétfőn publikált felmérése szerint pedig márciusban a legnagyobb európai nemzetgazdaságban, Németországban a várakozáson felüli mértékben egy éve a legmagasabbra javult az üzleti bizalom.

A WTI nyersolaj határidős jegyzései hétfőn a 70 dollár/hordó fölé emelkedtek, a múlt heti nyereségre építve. Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj ára 2,13 százalékkal állt magasabban 70,73 dolláron hordónként, a Brent ára pedig 1,46 százalékkal emelkedett 76,08 dollárra.

Az arany ára a múlt héten 2000 dollár felett elért egyéves csúcsról tovább húzódott vissza hétfőn miután az értékpapírpiacon enyhültek az aggodalmak a bankválság továbbgyűrűzésével kapcsolatban. Az arany ára a mostani csökkenéssel együtt is mintegy 7 százalékos nyereségben jár a hónap eleje óta, amit befektetési menedék szerepének köszönhetően halmozott fel.

Az európai kereskedési idő végén az arany spot ára 0,98 százalékkal állt alacsonyabban, unciánként 1957,81 dolláron.

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésében 41,9 euró/megawattóra árfolyamon állt a kereskedési idő végéhez közelítva, 1,9 százalékkal magasabban az előző napi záróértékénél.

A dollárindex 0,14 százalékkal csökkent 102,97 pontra, az eurót 0,21 százalékkal jegyzik erősebben 1,0781 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!