Tőzsde - Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.10.13

Indexemelkedéssel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon.

A DJIA-30 index 0,07 százalékos, az S&P-500 index 0,28 százalékos, a Nasdaq Composite index 0,52 százalékos emelkedéssel kezdte a kereskedést.

A befektetői kockázatvállalási hajlandóságot kissé megingatta a tőzsdei nyitás előtt közzétett, a várakozásoknál mind havi, mind éves bázison magasabbnak bizonyult szeptemberi inflációs adat. A befektetők attól tartanak, hogy a várakozásoktól eltérő inflációs adatok monetáris szigorítási tervének a módosítására késztethetik a Fed-et.

Kedden csökkentek az indexek fontos makrogazdasági adatok közzétételét, valamint a harmadik negyedévi eredménybeszámoló szezon kezdetét megelőző kivárás keretében. A csökkenéshez hozzájárult az IMF lefelé módosított világgazdasági növekedési prognózisa is, amely az amerikai GDP-növekedési előrejelzést is lefelé igazította 6 százalékra 7 százalékról.

A szerdán kezdődő eredménybeszámoló szezonnal szemben viszont pozitívak a várakozások, előrejelzések szerint az S&P-index tagvállalatai átlagosan közel harminc százalékos nyereségnövekedésről számolnak be éves bázison.

A nagyobb pénzintézetek nyitották meg a harmadik negyedévi tőzsdei eredménybeszámoló szezont a szerdai kereskedés kezdete előtt publikált mérleggel. A várakozáson felül eredményt bemutató JPMorgan- és BlackRock-részvények erősödtek.

Az olajár keresleti aggodalmak miatt csökken. A főbb gazdaságok növekedési kilátásait ugyanis az inflációs nyomás mellett a feldolgozóipari termelést lassító beszállítói fennakadások is rontják. Ezeket az aggodalmakat támasztotta alá az IMF kedden publikált világgazdasági növekedési jelentése is, amely esetenként jelentős mértékben lejjebb korrigálta a nagyobb nemzetgazdaságok idei GDP-növekedési előrejelzését.

Az amerikai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára 0,79 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 80,00 dolláron, a Brent ára pedig 0,80 százalékkal csökkent 82,75 dollárra. A WTI ára 69 százalékkal, a Brent ára 65 százalékkal áll az év eleji felett.

Az arany spot ára 0,50 százalékkal 1768,81 dollárra emelkedett unciánként, az eurót 0,27 százalékkal jegyzik erősebben 1,1562 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!