Tőzsde - Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2022.08.08

Indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.

Az amerikai infláció és az Egyesült Királyság GDP-je lesz a figyelem középpontjában a hét folyamán. Folytatódik a tőzsdei beszámolói szezon is. A hétfői kezdés előtt a Siemens Energy számolt be negyedéves vesztesége növekedéséről és tett előrejelzést éves vesztesége növekedéséről is. Hétfőn a nagyobbak közül a Porsche és a BioNTech publikálja negyedéves eredményét.

A Stoxx Europe 600 páneurópai index 0,29 százalékos, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,63 százalékos emelkedéssel kezdte a hétfői kereskedést.

Londonban az FTSE-100 index 0,49 százalékkal nyitott magasabban, a frankfurti DAX 0,70 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 0,32 százalékkal emelkedett a kezdéskor. Milánóban 0,51 százalékos, Madridban 0,75 százalékos indexemelkedéssel indult a tőzsdenap hétfőn.

Pozitív korrekcióval kezdte a hetet az olaj világpiaci ára. A WTI ára az elmúlt héten 10 százalékkal, a Brent 9 százalékkal csökkent hat hónappal korábbi, az ukrajnai háború előtti szintre. Az olaj árát a recessziós aggodalmak miatt romló keresleti kilátások terhelik meg. Az Egyesült Államokban felduzzadtak az olajkészletek, az üzemanyagfogyasztás pedig nagymértékben csökkent. Kína a hét végén közzétett adatok alapján közel tíz százalékkal kevesebb olajat használt fel júliusban mint egy évvel korábban.

Az európai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára 0,85 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 89,68 dolláron, a
Brent ára pedig 0,83 százalékkal emelkedett 95,72 dollárra.

Az arany spot ára 0,05 százalékkal áll magasabban unciánként 1775,01 dolláron. Az eurót 0,01 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0177 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!