Tőzsde - Pozitív kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.02.14

Csekély, néhány pontos indexemelkedéssel indulhat pénteken a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a pénteki nyitáskor a főbb európai tőzsdeindexek néhány pontos, 0,05 százalék körüli pozitív korrekciója várható.

Csütörtökön veszteséggel zártak az európai piacok a koronavírus-megbetegedések hirtelen, nagymértékű növekedése miatt. Hasonló okból az amerikai tőzsdék is veszteségbe fordultak pénteken az elért rekordokról. A fertőzöttek száma ugyanis új diagnosztikai protokoll bevezetése miatt csütörtökön 15 ezerrel emelkedett Kínában a korábban megszokott napi 2-3 ezer helyett. Pénteken már ismét mérséklődött, napi négyezerre csökkent a növekedés üteme.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,09 és 0,02 százalék csökkenéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,20 százalékkal csökkent. Londonban 1,09 százalékkal csökkent az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,03 százalékkal csökkent, a CAC-40 Párizsban 0,19 százalékkal zárt alacsonyabban. Madridban 0,31 százalék indexcsökkenéssel zárt a tőzsde csütörtökön, a milánói árfolyammutató viszont 0,12 százalékkal emelkedett.

Pénteken az euróövezeti és német negyedik negyedévi GDP-növekedési, valamint az euróövezeti negyedik negyedévi foglalkoztatási adatok közzététele befolyásolhatja a tőzsdei árfolyamokat.

A várható kínai gazdasági lassulás és annak világgazdasági hatása miatti aggodalmak megfékezték pénteken az olajár emelkedését. A világpiaci olajár azonban hat hete az első alkalommal érhet el nyereséges hétzárást az OPEC+ termeléskorlátozási szándékának köszönhetően. A Brent nyersolaj több mint három, a WTI pedig több mint két százalékos heti áremelkedésnél jár.

A globális kereskedelemben az európai kereskedési idő kezdete előtt másfél órával a Brent nyersolaj 56,33 dolláron állt hordónként, 0,02 százalékkal alacsonyabban, a WTI ára pedig 0,06 százalékkal 51,45 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,01 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0838 dolláron, az arany spot ára 0,01 százalékkal unciánként 1576,25 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!