Tőzsde - Pozitív kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.02.25

A nemzetközi tőzsdei trendet követve indexemelkedésre lehet számítani csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.

A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető európai értékpapírpiacokon az indexek 0,4-0,6 százalékos emelkedésére lehet számítani a kereskedés kezdetén.

Szerdán az európai tőzsdék nyereséggel zártak, a kontinentális indexek közül az FTSE EuroFirst 300 index 0,40 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index pedig 0,46 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,46 százalékkal végzett magasabban.

Londonban 0,50 százalék erősödéssel zárt az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,80 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,31 százalékos erősödést ért el, Milánóban 0,69 százalékkal, Madridban 0,21 százalékkal emelkedett a tőzsdeindex.

Az európai tőzsdei árfolyamok az erősen ingadozó nap után jórészt a Fed elnöke által a gazdasági fellendülést szolgáló laza monetáris politikai folytatása mellett tett elkötelezettségnek, részben pedig a felfelé javított negyedik negyedévi német GDP-növekedésnek köszönhetően emelkedtek.

A német statisztikai hivatal az előzetes 0,1 százalékról második becslésében 0,3 százalékra javította a negyedik negyedévi GDP-növekedést, a lakossági fogyasztás és az export pozitív hatásaira hivatkozva.

A szerdai kereskedés legnagyobb nyertesei az utazási ágazatból kerültek ki a járványvédelmi korlátozások fokozatos feloldása reményében. A francia Accor szállodaipari konszern részvénye 3 százalékkal emelkedett. A párizsi tőzsdeindex egyéves csúcson végzett. Londonban egy heti csúcsot ért el a tőzsdeindex, az utazási részvények, a Carnival, a TUI, az easyJet és az IAG vezetésével, mivel Nagy-Britannia a nyári hónapokra már felszámolni tervezi a korlátozásokat. Az olajár emelkedése pedig az olajipari részvények árfolyamának segített, a BP és a Shell is nagy nyereséggel zárt. Milánóban a Telecom Italia részvénye ért el kilenc százalék feletti nyereséget negyedéves eredményének köszönhetően. A madridi tőzsde egy havi csúcson zárt.

Nagy, egy-másfél százalékos nyereséggel fejezték be a szerdai kereskedést az amerikai tőzsdeindexek is. A Boeing részvénye 7 százalékkal emelkedett. A Tesla részvénye 6 százalékos erősödéssel korrigálta a korábban a bitcoin gyengülése miatt elveszített 20 százalékot. Az olajár emelkedése az amerikai energiaipari szektorban is erősítette az árfolyamokat.

Nagy indexemelkedéssel indították el a csütörtöki globális tőzsdenapot az ázsiai piacok. Tokióban a Nikkei225 index 1,5 százalékos emelkedéssel több mint 30 éves csúcson 30 ezer pont felett végzett. Az ausztráliai tőzsdeindex egy százalékos emelkedéssel éves csúcsot ért el. Sanghajban és Sencsenben fél százalékkal álltak magasabban a tőzsdeindexek az európai piaci nyitás előtt két órával, a hongkongi és a szingapúri indexek másfél százalékkal erősödtek, a szöuli index pedig több mint három százalékkal.

Az olajár a negyedik egymást követő kereskedési napja emelkedik részben az amerikai kitermelés időjárási okokból bekövetkezett visszaesése, részben pedig a Fed gazdaságösztönző politika folytatása mellett tett elkötelezettsége miatt. Csütörtökön a Brent 67,44 dolláron, a WTI pedig 63,67 dolláron 2020 januárja óta a legmagasabb árszintet érte el.

Az európai piaci kezdés előtt két órával a Brent ára hordónként 66,32 dolláron állt 0,21 százalékos, a WTI ára pedig 63,38 dolláron 0,25 százalékos emelkedéssel.

Az eurót 0,08 százalékkal jegyzik erősebben 1,2174 dolláron, az arany spot ára 0,50 százalékkal unciánként 1795,80 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!