Tőzsde - Pozitív kezdés várható Európában

Gazdaság, 2019.12.05

Mérsékelt indexemelkedéssel folytatódhat csütörtökön az előző napi jelentős árfolyam-emelkedés az európai tőzsdéken.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján 0,1-0,2 százalék indexemelkedésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai piacok, a londoni, a frankfurti és a párizsi nyitásakor.

Szerdán nagy nyereséggel nyugtázták az európai tőzsdék, hogy hírügynökségi jelentések szerint közeledtek az álláspontok az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon. Beszámolók szerint ugyanis az álláspontok közelebb kerültek egy részmegállapodás megkötéséhez. Washingtonban arra számítanak, hogy még december 15., azaz a kínai importtermékeket sújtó újabb amerikai pótvámok bevezetésének határideje előtt tető alá tudják hozni.

A befektetői hangulat javulása az amerikai piacokon is pozitív záráshoz vezetett szerdán, három veszteséges napot követően. Annak ellenére is, hogy a novemberi foglalkoztatási adatok lényegesen elmaradtak a piaci várakozásoktól.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 1,13 és 1,18 százalékkal emelkedtek szerdán, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,36 százalékkal erősödött.

Londonban 0,42 százalék emelkedéssel fejezte be a kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,16 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 1,27 százalékkal erősödött. Madridban 1,48 százalék, Milánóban 1,31 százalék indexemelkedéssel zárt szerdán a tőzsde.

Az olajár lefelé korrigált csütörtökön az előző napi nagy emelkedés után. Szerdán a Brent nyersolaj ára közel négy százalékkal, a WTI ára több mint négy százalékkal emelkedett. Az emelkedés oka részben az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek várható rendeződésének, így a kereslet remélt növekedésének volt tulajdonítható. Az áremelkedéshez hozzájárult az önkéntes kitermelési korlát OPEC-től várt megemelése is. Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők a héten döntenek bécsi találkozójukon a termelési korlátról.

A csütörtöki európai piaci nyitás előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára 0,27 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 62,83 dolláron, a WTI ára pedig 0,46 százalékkal 58,16 dollárra csökkent.

Az eurót 0,06 százalékkal jegyzik erősebben 1,1083 dolláron, az arany spot ára 0,22 százalékkal unciánként 1477,28 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!