Tőzsde - Pozitív zárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.04.08

Pozitív kezdés után többségében indexemelkedéssel, rekordközeli szinten fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Az FTSE EuroFirst 300 index 0,58 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,54 százalékkal zárt magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,56 százalékkal emelkedett zárásra.

A nemzetközi tőzsdéken az indexemelkedés jórészt a Fed márciusi kamatdöntő üléséről szerdán kiadott jegyzőkönyvnek volt köszönhető, amelyből kiderült, hogy a monetáris politikai döntéshozó testület a gazdasági növekedés tartósságának számos bizonyítékát kívánja még látni, mielőtt megkezdenék ösztönző célú eszközvásárlási programjuk keretének a csökkentését.

A nap folyamán közzétett makrogazdasági adatok is a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot erősítették. A német statisztikai hivatal, a Destatis adatai alapján februárban a belső kereslet is hozzájárult a feldolgozóipari megrendelések növekedéséhez.

A brit építőipar teljesítménye pedig 2014 szeptembere óta a leggyorsabb ütemben növekedett márciusban a Markit gazdaságkutató intézet kimutatása szerint. A járványvédelmi intézkedések küszöbön álló enyhítése Nagy-Britanniában szintén hozzájárult a tőzsdei árfolyamok emelkedéséhez.

Londonban 0,86 százalékos emelkedéssel egy éves csúcson fejezte be a csütörtöki kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,25 százalékkal végzett magasabban, a CAC-40 Párizsban pedig 0,57 százalékos nyereséggel zárt. Madridban 0,41 százalékos indexemelkedéssel zárult a tőzsdenap, a milánói árfolyamindex viszont 0,63 százalékkal végzett alacsonyabban.

Az olajár csökkent az amerikai üzemanyagkészletek váratlan mértékű múlt heti növekedése miatt. Az európai piacok zárásakor a Brent ára 62,83 dolláron állt hordónként 0,52 százalékos csökkenéssel, a WTI ára pedig 0,72 százalékkal állt alacsonyabban 59,34 dolláron.

Az eurót 0,27 százalékkal jegyzik erősebben 1,1902 dolláron, az arany spot ára 0,98 százalékkal emelkedett unciánként 1454,77 dollárra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!