Időjárás
meteoblue
TV műsor

Tőzsde - Pozitív zárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.11.29

Pozitív kezdés után indexemelkedéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok, részben korrigálva a pénteki nagy árfolyamcsökkenést.

Az FTSE EuroFirst 300 index 0,93 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index pedig 0,78 százalékkal zárt magasabban. Az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,47 százalék emelkedéssel fejezte be a hétfői kereskedést.

Londonban az FTSE-100 index 0,98 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX index 0,16 százalék, Párizsban a CAC-40 index pedig 0,54 százalék nyereséget ért el. Milánóban 0,75 százalékos, Madridban pedig 0,65 százalékos indexemelkedéssel ért véget a hétfői tőzsdenap.

Pénteken az európai indexek nagyot zuhantak az új vírusvariánsról szóló jelentésekre, a gazdasági növekedést visszavető újabb korlátozásoktól tartva. A főbb indexek 3-5 százalékkal estek vissza egy-két hónapos mélypontra. A Stoxx Europe 600 gyűjtőindex is közel négy százalékkal gyengült, ami 2020 júniusa óta a legrosszabb napi teljesítménye volt.

A legnagyobb árfolyamcsökkenést az esetleges zárlat által leginkább érintett ágazatok részvényei szenvedték meg, például az utazási és szabadidős szolgáltatásokat végző vállalatoké, mint a légitársaságok vagy a szállodaláncok. Ugyanezek a papírok voltak aztán, amelyek hétfőn a legnagyobb mértékben korrigáltak felfelé.

A hétfői árfolyamemelkedést aztán visszafogták kissé a nap közben publikált makrogazdasági mutatók. Zárásra így a nap közben elért indexnyereség valamivel szerényebbnek bizonyult. Az euróövezeti gazdasági hangulatindex novemberben hat havi mélypontra csökkent. Németországban pedig közel harminc éve nem látott magas szintet ütött meg a novemberi infláció.

Az olajár hétfőn több mint a felét korrigálta felfelé a pénteken elszenvedett tíz százalékos esésnek. Az olajárat is az új vírusvariáns miatt felmerült keresleti aggodalmak terhelték meg. A hétfői pozitív korrekció pedig az olajpiacon az OPEC-től várt ellenlépésnek volt tulajdonítható.

Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 2,71 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 74,69 dolláron, a WTI ára pedig 3,55 százalékkal emelkedett 70,57 dollárra. Nap közben hat százalék feletti áremelkedésre is volt példa.

Az arany spot ára 0,38 százalékkal csökkent unciánként 1785,00 dollárra, az eurót 0,35 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1267 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!