Tőzsde - Pozitív zárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2022.08.04

Indexemelkedéssel fejeződött be a tőzsdei kereskedés csütörtökön a vezető európai értékpapírpiacokon.

Az európai tőzsdéken csütörtökön már a második napja emelkedtek az árfolyamindexek ahogy a piac figyelme az amerikai-kínai feszültség éleződéséről visszaterelődött a beszámolási időszakban tett vállalati eredménykimutatásokra.

Az FTSE EuroFirst 300 páneurópai index 0,06 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,12 százalékkal emelkedett csütörtökön, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,61 százalékos nyereséggel zárt.

A Bank of England a piaci várakozásokat meghaladó mértékben, 50 bázisponttal 1,75 százalékra emelte az irányadó kamatlábat, ami a hatodik egymást követő kamatemelés volt, és 2009 óta a legmagasabbra emelte a hitelfelvételi költségeket. Londonban az FTSE-100 index 0,04 százalékkal zárt magasabban.

A frankfurti DAX 0,54 százalékkal, Párizsban a CAC-40 index 0,64 százalékkal emelkedett. Milánóban 0,36 százalékos, Madridban 0,19 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a tőzsdenap.

Az olajár csökken, már hathavi mélypontnál tart a piacon eluralkodott recessziós aggodalmak miatt. Az amerikai nyersolajkészletek az elmúlt héten jelentős mértékben nőttek, 4,5 millió hordóval, holott a piacok némi csökkenésre számítottak. Az amerikaiak a kimutatások szerint az idén nyáron kevesebb üzemanyagot használtak fel, mint a 2020-as pandémia-év korlátozásokkal nehezített nyári szezonjában.

Az európai piacok zárásakor a WTI nyersolaj ára 2,21 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi olajpiacon, hordónként 88,73 dolláron, a Brent ára pedig 2,68 dollárral csökkent hordónként 94,05 dollárra.

Az arany ára lendületesen emelkedik és már június eleje óta nem látott szintnél jár a dollár romló árfolyamkilátásai miatt. A dollárindex egyhavi mélypontnál tart. A dollár július közepén kezdett veszíteni árfolyamából, amikor felmerült annak a lehetősége, hogy a Fed a recesszió elkerülése érdekében a korábban jelzettnél kevésbé meredek pályán folytatja a monetáris szigorítást. Az euró erősödött ugyan csütörtökön, de nem áll távol a dollárparitástól, ami recessziós aggodalmakra utal a pénzpiaci befektetők körében.

Az arany spot ára unciánként 1783,40 dollár, 1,20 százalékos napi emelkedéssel, a dollárindex 0,44 százalékkal 106,03 pontra csökkent, az eurót 0,54 százalékkal jegyzik erősebben 1,0213 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!