Tőzsde - Pozitív zárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2023.01.23

Pozitív kezdés után indexnyereséggel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

A páneurópai FTSEurofirst 300 index 0,57 százalékkal zárt magasabban, a Stoxx Europe 600 index 0,56 százalékkal erősödött, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,76 százalékkal emelkedett.

Londonban az FTSE-100 index 0,18 százalékos erősödéssel fejezte be a kereskedést, a DAX Frankfurtban 0,46 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 0,52 százalékkal emelkedett. Milánóban 0,18 százalékos, Madridban 0,28 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a hétfői tőzsdenap.

A héten megjelenő, várhatóan pozitív makrogazdasági adatok reményében emelkedtek hétfőn a tőzsdei árfolyamindexek szerte Európában. Az Európai Központi Bank több illetékese is nyilatkozik a héten, amitől a piacok további útmutatást remélnek a monetáris szigorítás menetrendjére.

Klaas Knot a holland jegybank elnöke a hétvégén azt mondta, hogy a központi banknak februárban és márciusban is 50 bázisponttal kellene emelnie a kamatokat, és a következő hónapokban is folytatnia kellene a kamatemelést.

A tőzsdei kereskedőkben bizakodást kelt a kínai gazdaság várható újranyitása, valamint a Federal Reserve eddiginél kevésbé agresszív monetáris szigorítása.

Az olajár tovább emelkedett hétfőn a globális keresleti kilátások alakulása függvényében, különösen az orosz olajra kivetni tervezett további szankciók miatt. A kereskedési volumen viszont átlagon aluli volt a távol-keleti piacok holdújévi zárva tartása miatt. A múlt héten mind az IEA, mind az OPEC növekvő keresleti kilátásokat fogalmazott meg.

A WTI nyersolaj ára az európai kereskedési idő végén 82,00 dolláron állt hordónként, 0,45 százalékos napi emelkedéssel, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal emelkedett 88,75 dollárra.

Az arany ára csökkent az előző nap 1931 dolláron elért kilenc havi csúcsról, unciánként 1923,07 dolláron áll 0,18 százalékos napi csökkenéssel.

Az euró új kilenc havi csúcsot közelít 1,09 dollár felé tartva. A piac az EKB részéről a monetáris szigorítás fokozására, a Fed részéről viszont annak lassítására számít. Az EKB a piaci konszenzus szerint februárban és márciusban egyaránt 50 bázisponttal emeli az irányadó kamatot.

Az eurót 1,0868 dolláron jegyzik 0,12 százalékos emelkedéssel.

A dollárindex 102 pont környékén 2022 májusa óta nem látott alacsony szintnél tart, mivel az amerikai recesszióval kapcsolatos aggodalmak és a Fed várhatóan lassuló monetáris szigorításának a függvényében. Az index 101,99 ponton áll 0,01 százalékos emelkedéssel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!