Tőzsde - Szinte meg se mozdultak nyitáskor a New York-i indexek

Gazdaság, 2021.06.07

Szinte el sem mozdultak múlt hétvégi záróértékükről az irányadó New York-i tőzsdemutatók hétfőn, mivel a héten megjelenő amerikai inflációs adatok előtt bizonytalanság uralkodik a befektetők között, a nagy technológiai vállalatok árfolyamát pedig nem mozgatta meg különösebben, hogy a világ hét vezető ipari hatalmának (G7) pénzügyminiszterei egységes álláspontot alakítottak ki a társasági adóztatás globális reformjáról.

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 9,8 pontos, 0,03 százalékos pluszban, míg az S&P 500-as mutató 0,6 pontos, 0,01 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 11,7 pontos, 0,08 százalékos mínuszban nyitotta a napot.

A G7 soros elnöki tisztségét betöltő Egyesült Királyság, valamint az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Németország, Franciaország és Olaszország pénzügyminiszterei hétvégi londoni megbeszélésükön egyetértésre jutottak annak az alapelvnek a támogatásában, amely 15 százalékban határozná meg az egyes országok számára célként kitűzött társaságiadó-kulcs minimumát. A legnagyobb és legnyereségesebb multinacionális vállalatoknak azokban az országokban is adózniuk kellene, amelyekben ténylegesen tevékenykednek, nemcsak ott, ahol központjuk működik. Ezt a megállapodást a 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságot, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport pénzügyminisztereinek és jegybanki kormányzóinak Velencében esedékes júliusi értekezlete elé terjesztik további vitára.

Elemzők szerint a megállapodás közvetlen piaci hatásai minimálisak lesznek, mivel a részletekről még tárgyalni kell a következő hónapokban, és a megvalósításig vezető út nagyon rögösnek fog bizonyulni.

Az amerikai technológiai óriásvállalatok közül az Apple és az Amazon.com árfolyama kissé emelkedett, míg a Facebook és az Alphabet stagnált a nyitás előtti elektronikus kereskedésben.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken derűlátás uralkodik. Délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,37 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,10 százalékos, a párizsi CAC-40 0,46 százalékos, a milánói FTSE MIB 0,72 százalékos, a madridi IBEX 35 mutató pedig 0,69 százalékos pluszban állt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,30 százalékos pluszt mutatott.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2176 dollárt adtak, 0,07 százalékkal gyengült a dollár. A jenhez képest 0,24 százalékot veszített értékéből a dollár, 109,22 jenen forgott.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,18 százalékkal, 1886,56 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,02 százalékkal, 1891,70 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén csökken.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,22 százalékos mínuszban, 71,73 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 0,01 százalékos veszteségben, 69,61 dolláron forgott fél négykor.

Pénteken emelkedéssel zártak a New York-i tőzsdeindexek, mivel a vártnál gyengébb májusi foglalkoztatási mutatók enyhítették azokat az aggodalmakat, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve esetleg a korábban vártnál hamarabb kezdi el kivezetni masszív gazdaságösztönző intézkedéseit. A Dow Jones ipari átlag 0,52 százalékkal, 34 756,39 pontra, az S&P 500-as mutató 0,88 százalékkal, 4229,89 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 1,47 százalékkal, 13 814,49 pontra kúszott fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!