TV műsor

Tőzsde - Túlnyomórészt csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gazdaság, 2021.05.17

Túlnyomórészt csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn, a befektetőket aggasztja az inflációs nyomások felerősödése és a koronavírus-járvány alakulása.

A londoni FTSE-100 mutató 0,15 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,13 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,28 százalékos mínuszban, míg a madridi IBEX 0,11 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,39 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,05 százalékkal csökkent, de az FTSE Eurofirst 300 index 0,02 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti gyújtőindexek közül az EuroStoxx50 0,26 százalékkal esett.

Európában a piacok nyomott hangulatban voltak, csakúgy mint az ázsiai-csendes-óceáni régióban, ahol felemás kínai gazdasági adatok és a járvány alakulása okozott rossz kedvet. Szingapúrban bezárnak az iskolák a járvány terjedése miatt, Tajvanon pedig szigorítottak a kijárási korlátozásokon. Indiában továbbra is nagyon súlyos a helyzet a javuló mutatók ellenére is.

A gazdaságok újraindulásával párhuzamosan a koronavírus továbbra is a figyelem középpontjában maradt. Hétfőtől jelentősen enyhültek a járványügyi korlátozások Angliában, bár a kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.

A Wall Streeten a technológiai szektor tartja nyomás alatt a mutatókat, miután a múlt héten közölt, a vártnál sokkal erősebb inflációs adatok fokozták azokat a félelmeket, miszerint a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris szigorításra kényszerülhet, ha az árak tartósan erős ütemben emelkednek. A befektetők már a szerdát várják, amikor nyilvánosságra hozzák a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, amely nagyobb betekintést nyújthat abba, miként vélekednek a monetáris döntéshozók az inflációról.

Az európai tőzsdezárás idején New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,47 százalékos, az S&P 500-as index 0,50 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,75 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,99 százalékos pluszban, 69,39 dolláron, a WTI pedig 1,19 százalékos nyereségben, 66,14 dolláron forgott este hat óra körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 1,30 százalékkal, 1866,20 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 1,58 százalékkal, 1867,10 dollárra kúszott fel a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2153 dollárt adtak, 0,11 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!