Tőzsde - Vegyes indexekkel zártak az európai tőzsdék

Gazdaság, 2020.10.30

Gyenge kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a pénteki kereskedést az európai értékpapírpiacok.

Az euróövezeti bruttó hazai termék a várakozásoknál nagyobb mértékben emelkedett ugyan a harmadik negyedévben az előzetes adatok alapján, a járvány második hulláma miatt elrendelt korlátozó intézkedések tükrében azonban az értékpapírpiacok nem tudták igazán nagy árfolyam-emelkedéssel nyugtázni a kedvező adatokat.

A járványvédelmi korlátozások miatt a hetet veszteséggel fejezték be az európai piacok, egyes esetekben március óta a legnagyobbal.

Az európai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,18 és 0,29 százalék emelkedéssel fejezték be a pénteki kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,03 százalék csökkenéssel végzett.

Az európai gyűjtőindexek négy, illetve három és fél százalékos, az euróövezeti index pedig hat százalékos veszteséggel fejezték be a hetet.

Londonban 0,01 százalék emelkedéssel végzett az FTSE-100 index, heti teljesítménye azonban 4,8 százalék veszteség, június közepe óta a legnagyobb és a második legnagyobb a márciusi bezuhanás óta.

A frankfurti DAX 0,35 százalékkal csökkent és 8,4 százalékos veszteséggel fejezte be a hetet, ami a második legrosszabb hete volt március óta. Az index havi vesztesége 9 százalék, szintén március óta a legrosszabb hónapja lett Frankfurtnak az október.

A CAC-40 Párizsban 0,54 százalékkal emelkedett a várakozáson felüli harmadik negyedévi GDP-növekedésnek köszönhetően, de 4,6 százalékos, március óta a legnagyobb csökkenéssel fejezte be a hónapot. A francia tőzsdének az október a második egymást követő veszteséges hónapja volt. Milánóban 0,39 százalékos indexemelkedéssel végződött a pénteki tőzsdenap, köszönhetően a GDP várakozáson felüli harmadik negyedévi növekedésének és a munkanélküliségi ráta szeptemberi csökkenésének. Az index a hónapot 5,6 százalékos csökkenéssel zárta, március óta a legnagyobbal.

Madridban 0,61 százalékos volt az indexemelkedés pénteken, a havi veszteség azonban 3,9 százalékos, július óta a legnagyobb. Október a második egymást követő veszteséges hónapja volt a madridi tőzsdének.

Az olajár csökkent, a Brent az európai kereskedési idő végén 1,28 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 37,77 dolláron, a WTI ára pedig 1,77 százalékkal 35,53 dollárra csökkent. Az olajár öt havi mélypontnál tart, és a második egymást követő hónapot fejezi be árcsökkenéssel. A WTI kilenc és fél százalékot, a Brent közel nyolc százalékot veszített októberben.

Az eurót 0,20 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1651 dolláron, az arany spot ára 0,70 százalékkal unciánként 1880,88 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!