Tőzsde - Vegyes kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2019.05.20

Csekély elmozdulással vegyes irányú kezdésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon a pénteki veszteséges zárás után.

A határidős indexjegyzések alapján a főbb európai indexek néhány pontos pozitív vagy negatív elmozdulással a pénteki zárás közelében kezdhetik a hétfői kereskedést.

Pénteken veszteséggel fejezték be a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok. Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 páneurópai indexek 0,32 és 0,36 százalékkal csökkentek, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,38 százalékkal gyengült. Londonban az FTSE-100 index 0,07 százalékkal végzett alacsonyabban, a frankfurti DAX index 0,58 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,18 százalékkal csökkent. Madridban 0,26 százalékkal, Milánóban 0,22 százalékkal végzett alacsonyabban a tőzsdeindex.

Az árfolyamok alakulását pénteken elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi ellentét elmérgesedése, valamint a brit konzervatív párti kormány és az ellenzéki munkáspárt közötti Brexit-tárgyalások összeomlása határozta meg.

Az árfolyamvesztés az autóipari ágazatot érintette a leginkább, az ágazati mutató egy százalékkal gyengült. Az ágazaton belül a BMW részvénye gyengült a legnagyobb mértékben, több mint öt százalékkal.

A pénteki kereskedés legnagyobb vesztese a Thomas Cook brit utazási iroda volt csaknem 40 százalékos árfolyamcsökkenéssel. A részvényárfolyam 2012 júliusa óta a legalacsonyabb szintre zuhant. A Citigroup elemzői eladásra rontották a vállalat ajánlását csütörtökön az újabb profit figyelmezetés kiadása után, a célárat pedig zéróra csökkentették.

Az olajár hétfőn emelkedett, miután a szaúdi olajminiszter jelezte, hogy egyetértés uralkodik az OPEC és a szervezettel együttműködő nagy olajtermelő országok között az önkéntes termeléskorlátozás folytatásáról.

Másfél órával az európai kereskedés kezdete előtt a Brent nyersolaj ára hordónként 73,11 dolláron 1,25 százalékkal állt magasabban a napi kezdésnél a hétfői globális kereskedelemben, a WTI ára pedig 1,18 százalékkal 63,66 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,04 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1152 dolláron, az arany ára változatlanul 1275,75 dolláron áll unciánként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!