Tőzsde - Vegyes kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.04.15

Csekély változással, vegyes indexekkel indulhat a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb árfolyamindexek 0,1-0,2 százalékos pozitív-negatív elmozdulással nyithatnak.

Szerdán vegyesen zártak az európai tőzsdék, többségükben nyereséggel. Az európai gyűjtőindexek emelkedtek, az FTSE EuroFirst 300 index 0,20 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,19 százalékkal végzett magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,23 százalékkal emelkedett.

Az FTSE-100 index Londonban 0,71 százalék nyereséggel zárt két egymást követő veszteséges nap után. Az egyik legjobban teljesítő részvény az easyJet volt közel 6,0 százalékos nyereséggel. A légitársaság a várnál jobb negyedéves eredményről számolt be és bejelentette járata számának a növelését májustól.

A frankfurti DAX index 0,17 százalékkal csökkent. Az index már hatodik napja ingadozik csekély elmozdulással nem sokkal rekordértéke alatt.

A párizsi CAC-40 index 0,40 százalékos erősödéssel a 2000. novemberi szintet érte el szerdán. Az LVMH luxuscikk forgalmazó vállalat részvénye közel 3,0 százalékkal erősödött negyedéves beszámolójának köszönhetően.

A milánói tőzsdeindex 0,10 százalékkal gyengült szerdán. Az olajárak emelkedéséből az energiaipari cégek profitálhattak, az ENI részvénye 2,5 százalékkal erősödött.

Madridban 0,74 százalékkal erősödött a tőzsdeindex két, szinte változatlan nap után. A nap egyik legjobban teljesítő papírja az olajárak emelkedésének köszönhetően a Repsol volt közel 5,0 százalékos erősödéssel.

Vegyesen zártak szerdán az amerikai tőzsdeindexek is, a Wall Street indexei rekordszint közelében. Az indexeket elsősorban a technológiai részvények húzták le, mint például a Tesla és a Facebook 2,0 százalékos csökkenéssel. A negyedéves eredmény beszámoló szezont vártnál nagyobb nyereségről szóló jelentéssel indították el a nagybankok. A Goldman Sachs például közel 3,0 százalékkal erősödött.

Az ázsiai piacokon vegyes indexekkel indult el a csütörtöki tőzsdenap. A tokiói tőzsde szerény 0,1 százalékos nyereséget ért el, a sanghaji viszont több mint 1,0 százalékos veszteséggel három heti mélypontra húzódott vissza. A sencseni index közel 1,5 százalékkal csökkent. Hongkongban 0,8 százalékkal csökkent a tőzsdeindex, Szöulban pedig 0,6 százalékkal emelkedett.

Az olajár kissé lefelé korrigált csütörtökön az előző nap elért négy heti csúcsról. Szerdán az olajárak 4,0 százalékkal emelkedtek, a Brent 66 dollár, a WTI 63 dollár feletti szintet ért el, miután az amerikai EIA és az API olajipari intézetek is az elmúlt heti készletek vártnál nagyobb csökkenéséről számoltak be, az OPEC és a Nemzetközi Energiaügynökség, az IEA pedig a világkereslet növekedését jelezte előre.

Csütörtökön az európai kereskedési idő kezdete előtt mintegy két órával a Brent nyersolaj ára 66,50 dolláron állt hordónként, ami 0,12 százalékos csökkenés. A WTI ára 0,16 százalékkal ment lejjebb 63,05 dollárra.

Az eurót 0,03 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1974 dolláron, az arany spot ára 0,24 százalékkal emelkedett unciánként 1740,62 dollárra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!