Tőzsde - Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2021.03.22

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn.

A londoni FTSE 100 index 0,26 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,25 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,26 százalékos pluszban, míg a párizsi CAC-40 index 0,49 százalékos, a madridi IBEX pedig 1,76 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,19 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,22 százalékkal emelkedett, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,08 százalékkal esett.

A nap vesztesei az utazási és szabadidős tevékenységgel foglalkozó vállalatok voltak, amelyek árfolyamát megtépázta, hogy Európában továbbra is erős a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A British Airways anyavállalata, az IAG és Dufry svájci utazási iroda egyaránt 5 százalék körüli, míg a Tui angol-német utazásszervező 4,4 százalékos mínuszban zárt.

A nap nyertese az autógyártó szektor volt, 1,7 százalékkal nőtt az alindexe. A Volkswagen 7 százalékkal, a Porsche pedig 8,9 százalékkal drágult arra a hírre, hogy a Deutsche Bank jelentősen emelte mindkét német autógyártó célárfolyamát.

Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó 3,29 százalékos pluszban zárta a napot a londoni tőzsdén, miután a vállalat vezetői arról számoltak be, hogy az Egyesült Államokban nagy számú résztvevővel elvégzett vizsgálat szerint az átlagnál is magasabb, 80 százalékos hatékonyságú a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaga a 65 év feletti korosztályban.

Az euróövezeti bankok közül a jelentős törökországi kitettséggel rendelkező bankok - így a spanyol BBVA, az olasz UniCredit, a francia BNP Paribas és a holland ING - árfolyama 0,8 százalék és 7 százalék közötti mértékben esett annak hatására, hogy a török államfő a hétvégén váratlanul menesztette a jegybankelnököt.

Naci Agbal leváltását pénteken késő este jelentették be egy elnöki rendeletben, egy nappal azután, hogy a jegybank monetáris politikai bizottsága az infláció elleni küzdelem jegyében 2 százalékponttal, 19 százalékra húzta fel az irányadó, egyhetes repokamatot.

A török líra dollárhoz viszonyított árfolyama több mint 17 százalékot zuhant hétfőn hajnalban a devizapiacokon, és még este is közel 8 százalékos mínuszban forgott, az isztambuli tőzsde irányadó indexe pedig 9,79 százalékos veszteségben zárta a kereskedést.

Az európai tőzsdezárás idején New Yorkban emelkedtek az indexek. A Dow Jones ipari átlag 0,21 százalékos, az S&P 500-as index 0,79 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,59 százalékos pluszban állt. A tízéves amerikai államkötvények hozama csökkent, ami kedvező hatást gyakorolt a részvényárfolyamokra. Drágultak a technológiai részvények, amelyek árfolyama az utóbbi hetekben jelentős mértékben csökkent.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken a májusi határidős jegyzésekben.

A Brent hordónként 0,46 százalékos mínuszban, 64,23 dolláron, a WTI pedig 0,44 százalékos veszteségben, 61,47 dolláron forgott este fél hat után.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,33 százalékkal, 1739,05 dollárra, az áprilisi szállítású aranyé pedig 0,18 százalékkal, 1738,60 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1933 dollárt adtak, 0,25 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!