Tőzsde - Veszteséges kezdés az amerikai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.05.11

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon a technológiai részvényeket érintő előző napi nagy profitkivétel miatt bekövetkezett veszteséges zárás után.

A DJIA-30 index 0,83 százalékkal csökkent a keddi nyitáskor, az S&P-500 index 1,09 százalékkal kezdett alacsonyabban, a Nasdaq Composite index pedig 2,06 százalékkal gyengült kezdéskor.

A profitkivétel miatt elsősorban a technológiai ágazatok részvényei gyengültek hétfőn. A technológiai részvényekkel erősen súlyozott Nasdaq Composite 2,5 százalékkal gyengült, de a fejlett technológiai cégek papírjait szintén tartalmazó S&P-500 index is 1,0 százalékkal csökkent. Az inkább hagyományos iparágakat képviselő papírokat tartalmazó DJIA index viszont csak csekély mértékben gyengült.

A DJIA index a keddi nyitás előtt 13,5 százalékkal, az S&P index 11,5 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 4 százalékkal állt az év eleji szintje felett. A gazdasági fellendülés reménye elsősorban a hagyományos iparágaknak kedvez, míg a válság idején erős árfolyamnyereségre szert tett fejlett technológiai cégek részvényeit profitkivétel gyengíti az inflációs nyomás alatt a piaci tőkeértékük fenntarthatóságával szemben felmerült aggályok miatt.

Piaci várakozások szerint a technológiai ágazatokat célzó profitkivétel kedden is folytatódik a tőzsdén.

A keddi piaci nyitás előtt a technológiai ágazat olyan nagyágyúi, mint az Apple, a Facebook, az Amazon, a Netflix és az Alphabet részvények 1,5 és 3,0 százalék közötti veszteséget szenvedtek el az előző záráshoz képest a tőzsdén kívüli forgalomban. A Tesla részvénye pedig 8,0 százalékkal esett.

Gyengültek az energiaipari részvények is az olajár csökkenését követve. Az Occidental Petroleum, az APA és a Chevron részvények 1,5 és 4,0 százalékkal csökkentek.

Az amerikai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára hordónként 63,77 dolláron áll a nemzetközi kereskedelemben 1,77 százalékos csökkenéssel a keddi kezdés óta, a Brent ára pedig 1,61 százalékkal esett 67,22 dollárra.

Az eurót 0,21 százalékkal jegyzik erősebben 1,2154 dolláron, az arany spot ára 0,95 százalékkal csökkent unciánként 1818,65 dollárra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!