Tőzsde - Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gazdaság, 2021.09.15

Az európai tőzsdék többségükben veszteséggel kezdték, majd általános indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést.

Az európai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,61 és 0,68 százalék csökkenéssel fejezték be a napot, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,08 százalékkal végzett alacsonyabban.

A befektetőket a gazdasági fellendülés ütemének a lassulására, valamint az inflációs nyomás erősödésére utaló jelek bátortalanították el.

A leginkább kiábrándító hatású a kínai kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemének lassulása volt. Augusztusban 2,5 százalékkal nőtt éves összevetésben, szemben az elemzők által jósolt 7,0 százalékkal. Júliusban a bővülés mértéke még 8,5 százalékos volt. Az augusztusi adat az elmúlt egy év leggyengébbje volt. A kínai ipari termelés augusztusban 5,3 százalékkal nőtt éves összevetésben. Elemzők 5,8 százalékos bővülést valószínűsítettek a júliusi 6,4 százalékos növekedést követően. Az augusztusi adat a leggyengébb növekedést tükrözte tavaly július óta. A kínai kiskereskedelmi és ipari termelési adatok erős hatással vannak az európai gazdasági aktivitásra.

Az európai infláció növekedését jelző adatok is érkeztek szerdán. Rekordütemű növekedéssel 3 százalék fölé gyorsult augusztusban az éves infláció Nagy-Britanniában a szerdán ismertetett adatok szerint. A fogyasztói árak éves emelkedése a múlt hónapban 3,2 százalék volt a júliusban mért 2 százalék után. Az egy hónap alatt bekövetkezett 1,2 százalékpontos gyorsulás az éves nagy-britanniai infláció ütemének legnagyobb mértékű havi emelkedése azóta, hogy a tizenkét havi összevetésben számolt inflációs ütemek rendszeres közlése 1997 januárjában, vagyis csaknem negyedszázada megkezdődött.

Németországban pedig harminc éve a legmagasabb, 3 százalékos inflációt várnak az idei évre a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének szakemberei. A franciaországi infláció 2,4 százalékra, hároméves csúcsra emelkedett augusztusban a júliusi 1,5 százalékról. Az olasz infláció pedig 2,0 százalék lett 1,9 százalék után.

Londonban 0,23 százalékkal gyengült az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,66 százalékkal csökkent zárásra, a CAC-40 pedig 1,04 százalékot veszített Párizsban. A milánói tőzsde 0,99 százalékos, a madridi pedig 1,69 százalékos csökkenéssel fejezte be a szerdai tőzsdenapot.

Az olajár három százalékkal emelkedett szerdán. Az év eleji aránál a Brent 50 százalékkal, a WTI 53 százalékkal áll magasabban.

Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára hordónként 75,80 dolláron 2,99 százalékos emelkedést mutatott a nemzetközi kereskedelemben, a WTI ára pedig 3,36 százalékkal ment fel 72,83 dollárra.

Az arany spot ára 0,64 százalékkal csökkent unciánként 1792,76 dollárra, az eurót 0,13 százalékkal jegyzik erősebben 1,1817 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!