TV műsor

Tőzsde - Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.11.23

Pozitív kezdés után és a napközben elért kilenc havi csúcs után indexveszteséggel fejezték be a hétfői kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.

Az európai gyűjtőindexek közül az FTSE EuroFirst 300 és a Stoxx Europe 600 0,04 és 0,01 százalék veszteséggel zártak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,09 százalékkal végzett alacsonyabban.

Londonban 0,31 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,05 százalékkal csökkent, a párizsi CAC-40 pedig 0,07 százalékkal gyengült. A milánói tőzsde 0,01 százalékos csökkenéssel, a madridi pedig 0,03 százalékos emelkedéssel végzett.

Az árfolyamok kezdetben a koronavírus-ellenes oltóanyagtól remélt gazdasági növekedésnek köszönhetően emelkednek hétfőn a nemzetközi tőzsdéken. Az ázsiai piacok nyereséggel zártak és az amerikai tőzsdéken is árfolyamemelkedéssel indult meg a kereskedés. A nyugati fejlett iparosodott országokat sújtó újabb járványellenes korlátozások miatt azonban megakadt az emelkedő lendület. Az európai piacok veszteséges zárásakor már az amerikai tőzsdeindexek is vegyesen álltak.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech után hétfőn a brit AstraZeneca gyógyszergyár is bejelentette a saját potenciális gyógyszere klinikai tesztelésének az eredményességét.

Az oltóanyagtól remélt gazdasági fellendülés, és ezzel párhuzamosan a 2021-es olajkereslet növekedése emelte meg hétfőn közel háromhavi csúcsra a világpiaci olajárat is és ezzel együtt az olajipari részvényeket. Az európai piacokon az olajipari ágazat indexe több mint két százalékkal erősödött hétfőn.

Az európai piacok zárásakor a WTI 1,08 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 42,88 dolláron, a Brent ára pedig 1,62 százalékkal ment fel 45,80 dollárra. Mindkét olajtípus 5 százalékos áremelkedést ért el az elmúlt héten.

Az eurót 0,28 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1820 dolláron, az arany spot ára 2,01 százalékkal unciánként 1833,39 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!