Tőzsde - Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.11.23

Pozitív kezdés után és a napközben elért kilenc havi csúcs után indexveszteséggel fejezték be a hétfői kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.

Az európai gyűjtőindexek közül az FTSE EuroFirst 300 és a Stoxx Europe 600 0,04 és 0,01 százalék veszteséggel zártak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,09 százalékkal végzett alacsonyabban.

Londonban 0,31 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,05 százalékkal csökkent, a párizsi CAC-40 pedig 0,07 százalékkal gyengült. A milánói tőzsde 0,01 százalékos csökkenéssel, a madridi pedig 0,03 százalékos emelkedéssel végzett.

Az árfolyamok kezdetben a koronavírus-ellenes oltóanyagtól remélt gazdasági növekedésnek köszönhetően emelkednek hétfőn a nemzetközi tőzsdéken. Az ázsiai piacok nyereséggel zártak és az amerikai tőzsdéken is árfolyamemelkedéssel indult meg a kereskedés. A nyugati fejlett iparosodott országokat sújtó újabb járványellenes korlátozások miatt azonban megakadt az emelkedő lendület. Az európai piacok veszteséges zárásakor már az amerikai tőzsdeindexek is vegyesen álltak.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech után hétfőn a brit AstraZeneca gyógyszergyár is bejelentette a saját potenciális gyógyszere klinikai tesztelésének az eredményességét.

Az oltóanyagtól remélt gazdasági fellendülés, és ezzel párhuzamosan a 2021-es olajkereslet növekedése emelte meg hétfőn közel háromhavi csúcsra a világpiaci olajárat is és ezzel együtt az olajipari részvényeket. Az európai piacokon az olajipari ágazat indexe több mint két százalékkal erősödött hétfőn.

Az európai piacok zárásakor a WTI 1,08 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 42,88 dolláron, a Brent ára pedig 1,62 százalékkal ment fel 45,80 dollárra. Mindkét olajtípus 5 százalékos áremelkedést ért el az elmúlt héten.

Az eurót 0,28 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1820 dolláron, az arany spot ára 2,01 százalékkal unciánként 1833,39 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!