Tőzsde - Veszteséges zárás Európában

Gazdaság, 2019.02.08

Gyenge kezdés után nagy veszteséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,48 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,49 százalék veszteséget mutatott az európai kereskedési idő végén.

A még nem hivatalos záróadatok alapján Londonban 0,27 százalékkal gyengült az FTSE-100 index pénteken a kereskedési idő végére, a frankfurti DAX index 1,04 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,47 százalékkal csökkent, Milánóban pedig 0,92 százalékkal, Madridban 0,66 százalékkal gyengült a tőzsdeindex.

London heti eredménye ezzel együtt is egy százalék nyereség lett, a frankfurti DAX indexé két és fél százalék veszteség, a párizsi CAC-40 indexé pedig egy százalék veszteség. Az euróövezeti EuroStoxx50 index is bő egy százalékot veszített a héten.

Európában a pénteki árfolyamcsökkenést a romló növekedési kilátásokra és az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok rendezése körül kialakult újabb kételyekre vezetik vissza tőzsdei szakértők.

Az olajár pénteken ingadozó mértékben de emelkedett, bár a hetet ezzel együtt is a romló világgazdasági növekedési kilátások miatt veszteséggel fejezi be. Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 0,11 százalék emelkedéssel 61,70 dolláron, a WTI ára pedig 0,06 százalékkal 52,67 dolláron állt hordónként. Pénteken nap közben egy százalék olajár-emelkedésre is volt példa. A Brent a hetet két százalék, a WTI öt százalék veszteséggel fejezheti be.

Az euró gyengült, az arany ára emelkedett pénteken. A hetet az euró négy hónapja a legnagyobb árfolyamveszteséggel fejezi be a gazdasági növekedési kilátások romlása miatt, az arany viszont a pénteki emelkedés ellenére is három hete az első veszteséges hetet tudhatja maga után a dollár magasabb árfolyama miatt.

Az eurót az európai kereskedési idő végén 0,11 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1328 dolláron, az arany ára 0,30 százalékkal unciánként 1318,10 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!