Tőzsde - Veszteséges zárás Európában

Gazdaság, 2019.08.06

Indexcsökkenéssel fejezték be a keddi kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

A hétfői nagy zuhanás után kedden már valamelyest konszolidálódott a helyzet az európai tőzsdéken. A hétfői esést nemcsak Európában, de világszerte az amerikai-kínai kereskedelmi viszály elmélyülése váltotta ki. Washington ugyanis hivatalosan devizamanipulátornak minősítette Kínát, 1994 óta először.

A pekingi jegybank 11 éve a leggyengébb szinten engedte jegyezni a dollárral szemben nemzeti devizája, a jüan árfolyamát hétfőn. Kedden viszont már enyhült valamelyest a feszültség a két ország között annak köszönhetően, hogy Kína erősített kissé a jüan árfolyamán. A pekingi jegybank a hétfői 7 jüan feletti jegyzés után kedden 7 jüan alatt állapította meg a dollár hivatalos referencia árfolyamát.

Hozott némi enyhülést a befektetői aggodalmaknak az európai piacokon a német feldolgozóipari megrendelések várakozáson felüli júniusi emelkedése is. A német statisztikai hivatal (Destatis) előzetes adatai szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva júniusban 2,5 százalékkal nőttek a német gyáripari megrendelések májushoz képest. Elemzők 0,5 százalékos emelkedést vártak a májusi 2,0 százalékos csökkenés után.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,46 és 0,47 százalék csökkenést az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,49 százalék esést mutatott.

Londonban 0,66 százalék veszteséggel végzett az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok szerint. Frankfurtban a DAX index 0,63 százalékkal végzett alacsonyabban, a CAC-40 pedig Párizsban százalékban nem kimutatható töredékponttal gyengült. Madridban 0,83 százalékkal, Milánóban 0,54 százalékkal gyengült a tőzsdeindex zárásra.

Az olajár csökkent, a Brent 0,33 százalékkal hordónként 59,61 dollárra, a WTI 0,55 százalékkal 54,39 dollárra.

A Brent ára az eszkalálódó amerikai-kínai feszültség miatt a múlt héten kilenc százalékkal esett és azóta héthavi mélypont, 60 dollár közelében ingadozik.

Az arany hatéves csúcsnál jár, mivel a kereskedelmi feszültségek okozta aggodalom miatt erős a kereslet a válságálló befektetési eszközök iránt. A legközelebbi teljesítésre szóló határidős jegyzés kedden 0,50 százalékkal 1483,85 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,06 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1195 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!