Tőzsde - Veszteséggel indították a hetet az európai tőzsdék

Gazdaság, 2021.10.18

Gyengén indították a hetet az európai értékpapírpiacok. A vezető tőzsdék az előző heti nagy nyereség korrekciójaként negatív kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a hétfői kereskedést.

Az európai FTSE EuroFirst 300 index 0,46 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,49 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,76 százalékkal csökkent hétfőn.

Londonban 0,41 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,75 százalékkal csökkent, a CAC-40 Párizsban 0,81 százalékkal végzett alacsonyabban. A milánói tőzsdeindex 0,85 százalékot, a madridi 0,66 százalékot veszített a hétfői kereskedésben.

Az európai indexeket a gyenge kínai gazdasági növekedési adat mellett az energiaárak emelkedése miatt újraéledt inflációs aggodalmak nyomták le hétfőn. A kínai gazdaság a harmadik negyedévben a várt 5,2 százaléknál kisebb mértékben, 4,9 százalékkal nőtt éves bázison természeti csapásokra, járványgócok megjelenésére és az áramellátás kihagyásaira visszavezethető okokból. A második negyedévben még 7,9 százalékos volt az éves növekedés.

Az európai indexek pénteken nyereséggel zártak és a hetet is hónapok óta a legnagyobb emelkedéssel fejezték be. Az emelkedés elsősorban a kezdődő harmadik negyedévi eredmény beszámoló szezon első, bizakodásra okot adó publikációinak volt köszönhető.

Frankfurtban például a pénteki erősödés szeptember végi szintre vitte fel az indexet, a tőzsde heti emelkedése pedig március óta a legjobb, 2,5 százalékos lett. A párizsi index szeptember eleji szintre tért vissza pénteken és 2,6 százalékos heti nyereséget ért el. A londoni index 20 havi szintet ért el 1,9 százalékos heti nyereséggel. A milánói index 1,7 százalékkal emelkedett az elmúlt héten és ezzel kilenc heti csúcsot ért el.

Az olajár kezdeti emelkedés után az európai zárás idejére már vegyesen alakult hétfőn. A WTI nap közben 83 dollár felett is járt, ami új hét éves csúcs. A Brent 85,5 dollár feletti jegyzést is elért, ami az esetében új három éves csúcs. A WTI árcsökkenése az amerikai ipari termelés szeptemberi váratlan visszaesésére vezethető vissza.

Az európai piacok zárásakor a Brent nyersolaj ára hordónként 84,77 dolláron állt a nemzetközi kereskedelemben, ami 0,11 százalékos csökkenésnek felel meg, a WTI ára viszont még tartott valamennyit napi nyereségéből, 0,33 százalékkal állt magasabban 82,55 dolláron. A Brent ára 69 százalékkal, a WTI ára 74 százalékkal áll az év eleji felett.

Az eurót 0,05 százalékkal jegyzik erősebben 1,1604 dolláron, az arany spot ára unciánként 1768,36 dolláron 0,06 százalékos napi emelkedésnél áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!