Tudj meg többet a környezetbarát hőszivattyúkról!

Gazdaság, 2023.05.27

Hőszivattyúval egyre több otthonban találkozni hazánkban is, köszönhetően a támogatásoknak, de az energiaárak drasztikus növekedése is közrejátszik abban, hogy egyre több figyelmet kap a jövő fűtési megoldása.

Klíma A berendezés a környezet hőenergiáját használja fel és alakítja át fűtési és/vagy hűtési célra alkalmas energiává. De más érvek is szólnak mellette, cikkünkből megtudhatod, miért teszik le voksukat egyre többen emellett a megoldás mellett.

Néhány szó a hőszivattyúkról

A hőszivattyúk megújuló energiaforrásokat használó rendszerek, amelyek hőt szállítanak egy helyről a másikra, hogy a fűtéshez, a hűtéshez és a melegvíz-ellátáshoz szükséges energiát előállítsák. Amennyiben ilyen rendszer alkalmazását tervezed, válaszd a Zone Klíma hőszivattyúit és szakértelmét, ingyenes helyszíni felméréssel segítenek a döntés meghozatalában.  

A felhasznált környezeti energiától függően a hőszivattyúknak különböző típusait különböztetjük meg. A legelterjedtebb változat a levegő-víz hőszivattyú, amely a külső levegő hőjéből von ki energiát, és átalakítás után ezzel fűti az otthonokat.

A talajvíz hőjét a víz-víz, a talaj hőjét pedig a geotermikus hőszivattyú termeli ki. Optimálisan az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekkel, például padló-, fal- vagy mennyezetfűtéssel működnek, de esetenként a radiátoros megoldás is működőképes lehet.

Az egyik legfontosabb érv a hőszivattyú mellett, hogy rendkívül energiahatékony, ugyanis az általánosan használt fűtési rendszerekhez képest akár 50-70% energiamegtakarítást is elérhető általa.

Miért válaszd a hőszivattyút?

Az új otthonokra vonatkozó energetikai követelményeknek egyértelműen a hőszivattyúk felelnek meg a leginkább, de otthonfelújítás esetén is érdemes elgondolkodni a használatukon, akár a meglévő fűtési rendszerrel kombinálva is.  

A legfőbb érvek a hőszivattyúk mellett:

  • Hatékony: A hőszivattyú hatékonysága akár 4-500%-os is lehet, ami azt jelenti, hogy minden egység befektetett elektromos energiából 4-5 egység hőenergia nyerhető.
  • Környezetbarát: A környezeti hőenergia hasznosítása nem jár CO2-kibocsátással.
  • Gazdaságos: A hőszivattyúk használatával hosszú távon jelentős megtakarítás érhető el, mivel azok kevesebb energiát használnak, mint a hagyományos rendszerek.  
  • Rugalmas: Többféle energiaforrást hasznosít.
  • Kényelmes: A levegő-víz hőszivattyúk könnyen telepíthetők és karbantarthatók, emellett megfelelő berendezés átgondolt telepítésével csendes üzeműek.
  • Hosszú élettartamú
  • Alacsony karbantartási igényű
További előnyök

A hőszivattyúk energiafüggetlenséget biztosítanak, így nem kell a folyamatosan növekvő energiaárak miatt aggódni. Napelemes rendszerrel kombinálva pedig teljesen klímasemleges is lehet a működtetésük.

Egyes berendezések nem csak fűtésre és a használati meleg víz előállítására, de nyáron hűtésre is alkalmasak.

Bár a hőszivattyú telepítése magasabb bekerülési költséggel járhat, a hosszú élettartam és az energiamegtakarítás miatt megéri a beruházást.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!