Új versenypiaci energiakereskedő terjeszkedik a magyar piacon

Gazdaság, 2021.06.09

Hivatalosan is lezárult az E.ON Energiakereskedelmi Kft. 22 ezer vállalati és önkormányzati ügyfelet magába foglaló versenypiaci portfóliójának átvétele, július 1-től az Audax Renewables Kft. energiakereskedő vállalathoz kerülnek át az ügyfelek.

A változás az ügyfeleket nem érinti, jogilag és technikailag folytonos a működés a fennálló szolgáltatási szerződéseknek megfelelően - közölte az Audax Renewables szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a versenypiacon áramot vételező közületi és önkormányzati ügyfelek kiszolgálása az elmúlt években a magyar energiapiac egyik legaktívabb szegmensévé vált. Az energiahatékonysági beruházásokra ezek az ügyfelek a leginkább nyitottak, mert a fejlesztések révén fogyasztásuk, gazdálkodási mutatóik, karbonlábnyomuk és működésük egyéb paraméterei is kedvezőbben alakulhatnak.

Ezeknek az ügyfeleknek van kézzelfogható, fizetőképességgel is párosuló igényük az energiahatékonysági fejlesztéseket zöldenergiás megoldásokkal véghez vinni, és ezen a területen az Audax nagy nemzetközi tapasztalattal bír - írták a közleményben.

Mint közölték, a Spanyolországból induló, ma már kilenc európai országban tevékenykedő Audax az elmúlt tíz évben jelentős növekedést ért el. Érdekeltségei vannak a megújuló energiában, nap- és szélerőműveket telepített, amelyek összkapacitása eléri a 2500 megawattot (MW), és Európán túl Panamában is jelen van a vállalat.

Másrészt energiakereskedelemmel foglalkozik a vállalat, elsősorban Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában, 575 ezer vételezési helyet ellátva, amelyeknek összesen mintegy 15 terawattóra (TWh) energiát szolgáltattak 2020-ban, több mint 1 millió eurós konszolidált árbevétel mellett.

Ebbe a nemzetközi portfólióba került be a 22 ezer magyar ügyfél; az Audax Renewables Kft.-vel áll szerződésben 2000 közigazgatási ügyfél, 3000 nagyvállalat és 17 000 kis- és középvállalat. Az Audax a magyar versenypiaci villamosenergia-kiskereskedelemben meghatározó cégként lesz jelen, a piac 25 százalékát látva el.

Közölték azt is, hogy már tárgyalásokat folytatnak magyarországi gázkereskedő cég megvásárlásáról, 2022-ben mindenképpen szeretnének kombinált áram- és gázszolgáltatási szerződésekkel is jelen lenni a versenypiacon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!