Újabb átmeneti intézkedésekről tájékoztatta az MNB a hitelintézeteket

Gazdaság, 2021.01.08

A Magyar Nemzeti Bank a felügyeleti tőkekövetelménnyel, tőkeajánlással és az osztalékfizetési korlátozással kapcsolatos átmeneti intézkedésekről tájékoztatta a hitelintézeteket - közölte az MNB pénteken az MTI-vel.  

A jegybank döntése alapján a mindenkor pozitív P2G (tőkeajánlás, capital guidance) értékekkel rendelkező hitelintézetek esetében az év végéig eltekintenek a P2G megsértése esetén alkalmazható intézkedésektől. A változó javadalmazás kifizetésére vonatkozó korlátok 2021. szeptember 30-ig maradnak.

A tőkefenntartási puffer (TFP) esetleges megsértését átmenetileg tolerálják, de elvárják, hogy a piaci szereplők 2022. június 30-ig legalább 50 százalékos mértékben, 2023. január 1-re pedig teljesen feleljenek meg a tőkepuffer-követelménynek. Az MNB vezetői körlevele az osztalékfizetési korlátozással, illetve a javadalmazási célú részvény-visszavásárlásokkal kapcsolatos elvárásokra is kitért. Az alkalmazott enyhítések összhangban vannak azzal a korábbi intézkedéssel, amely szerint az MNB a rendszerszinten jelentős bankok tőkepuffereinek feloldásával támogatja a bankrendszer hitelezési aktivitását. A felszabaduló tőke támogatja a hitelezési tevékenység fenntartását, hozzájárulva a gazdasági növekedéshez - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!