TV műsor

Újabb jegybankkal kezd felügyeleti együttműködést az MNB

Gazdaság, 2020.06.26

Külföldi felügyelési tevékenységének erősítése érdekében újabb együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB a napokban írt alá együttműködési megállapodást a Moldovai Nemzeti Bankkal (BNM). Napirenden van hasonló dokumentum előkészítése az albán pénzügyi felügyelettel - jelentette be a jegybank pénteken.

A magyarországi bankok, biztosítók, tőkepiaci szereplők külföldi leányvállalatai, fióktelepei, határon átnyúló szolgáltatásai számának bővülésével párhuzamosan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az adott országok jegybankjaival, pénzügyi felügyeleteivel kötött együttműködési megállapodásokkal erősíti felügyelési keretrendszerét - hangsúlyozta pénteki közleményében az MNB.

Már hosszabb ideje érvényben van többek közt az orosz, ukrán, montenegrói, szerbiai, kazah nemzeti bankokkal és számos más hatósággal kötött együttműködési megállapodás, sőt a Brexit nyomán tavaly az MNB a brit pénzügyi felügyeleti hatóságokkal is aláírt ilyen dokumentumot - sorolta az MNB.

Az Európai Unió (EU) tagállamainál nincs szükség hasonlókra, hiszen itt a kétoldalú és multilaterális felügyeleti együttműködést az uniós szintű jogszabályok (rendeletek, illetve a magyar jogrendbe átvett irányelvek) szabályozzák.

Az EU-n belül az adott külföldi fióktelep, határon átnyúló szolgáltató prudenciális felügyeletéért az anyaországa szerinti nemzeti bank/pénzügyi felügyelet a felelős, míg a fogadó állam "csak" a fogyasztóvédelmi, a közjóra vonatkozó felügyelést látja el helyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!