Újabb történelmi mélyponton a román lej

Gazdaság, 2019.01.21

Újabb történelmi mélypontra került a román lej az euróval szemben, a román fizetőeszköz átlépte a pszichológiai határnak tekintett 4,70 lejt.

Egy euró árát a Román Nemzeti Bank (BNR) hétfőn 4,7081 lejben jegyezte, ami 0,23 százalékos gyengülést jelent péntekhez képest. A lej a dollárral szemben is gyengült, amelynek egy egysége 4,1377 lejbe került.

Januárban a lej többször is történelmi mélypontra került az euróval szemben. Elemzők arra számítanak, hogy a következő napokban tovább gyengülhet a román valuta, hiszen a belföldi pénzpiacon feszültséget idézett elő a január 1-jétől a bankaktívákra kivetett úgynevezett kapzsisági adó, amelyet a román kormány az érintettekkel való egyeztetés nélkül, karácsony előtt pár nappal fogadott el sürgősségi kormányrendeletben.

Elemzők szerint a befektetők körében tapasztalt aggodalmat az is okozza, hogy a kormány még nem fogadta el az idei költségvetés-tervezetet, amelyről később még a parlamentnek is döntenie kell. A román törvényhozói testület február 1-jén kezdi rendes tavaszi ülésszakát, jelenleg parlamenti vakáció van.

Elemzők harmadik tényezőként az import gyors növekedését jelölték meg, amely tavaly is több mint 10 százalékkal nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!